torstai 10. syyskuuta 2015

Rauhaniemi – Mäyriä (Lempäälä)


Kimmo Snell ilmestyy Tampereen Vihurin rantaan, kun olen lähdössä kohti Pispalan uittotunnelia. Melon Kimmon kanssa tunnelin suulle. Ilman paikallista luotsia olisin varmaan etsinyt tunnelin suuta hyvän aikaa. Mutta ennen lähtöä tarvitsin lisää juomavettä. Poikkesin Rauhaniemen kansankylpylän rantaan ja kysyin vieraskieliseltä siivoojalta juomavettä kolmeen pullooni. Siivooja otti pullot ja jatkoi työtään.


Odotin aikani, ja aloin lopulta kysellä veteni perään. Siivooja oli käsittänyt asiani väärin. Pullot löytyvät suuresta pullonkeräykseen menevästä säkistä tyhjien saunajuomatölkkien seasta. Siivooja pesi pulloni ystävällisesti, mutta kylmää vettä ei tullut yhdestäkään hanasta. Tyydyin kuumaan, koska vesi kuitenkin lämpenisi nopeasti tällä helteellä.

Pispalan vajaan kolmensadan metrin mittainen uittotunneli avattiin pari vuotta sitten veneilijöiden kumikanavaksi. Viiden metrin levyinen putki rakennettiin 1960-luvun lopulla tukkien nippu-uittoa varten, mutta sitä ei koskaan otettu käyttöön, koska puuta alettiin kuljettaa maanteitse. Kolme vuotta sitten tunneli haluttiin ottaa uusiokäyttöön, ja sen suille rakennettiin melko jyrkät luiskat.


Näsijärven puolella toimii vesiskootterivuokraamo. Pyhäjärven puolella pitää kärrätä jonkin matkaa kevyen liikenteen väylää alamäkeen ennen matalaan puistomaiseen rantaan pääsyä. Paikallisella yrittäjällä on trailerikuljetusten monopoli, mutta kajakin kärräys onnistuu omin neuvoin. Tunneli on auki vain klo 10–18, mikä on hyvä tietää aikataulua suunniteltaessa.


Keitän Pyhäjärven rannassa kahvit, ja pakkaan kajakkikärryn takaisin kajakin luukkuihin. Jotkut ohikulkijat kyselevät matkastani. Pyhäjärven puolella lounaistuuli nostaa raikasta vajaan puolen metrin lainetta. Saunasaaren kohdalla käännyn valokuvaamaan kaunista Pispalanharjua.

Pyhäjärven selkä tuntuu avoimelta ja tyhjältä. Vain muutama pieni saari ja vähän sopivia maihinnousupaikkoja. Rajasalmen silta näkyy kauas ja on läheltä vaikuttavan näköinen. Muutama merimetso istuu kivillä ja nousee lentoon. Etsin sillan jälkeen sopivaa taukopaikkaa tuloksetta. Ajaudun puhelimessa puhuessani lähelle Pitkäniemen sairaalan rantaa.


Nousen lopulta tauolle Nokian kylpylän veneluiskalle. Aurinko paahtaa kuumasti suojaisaan rantaan. Keitän muusia ja käristän naudanlihaa. Kylpylähotellin aulan vessan peilistä näen, että olen saanut melkoisesti aurinkoa kasvoihini.

Ylitän avoimen Saviselän suoraan Kaivannoniemeen ja kapean salmen läpi Sorvanselälle. Sähkölinjojen jälkeen huomaan takahytillisen veneen perässäni. Hiljennän, ja vene ajaa vierelleni. Veneilijä kysyy, olenko Virroilta tulossa. Hän ovat seurannut matkaani Aamulehden sivuilta. Ihan sunnuntaiveneilijä mies ei ollut. Samalla, melko pienellä veneellä hän oli käynyt mutkan Tallinnassa Suomenlahden yli.


Olin katsonut kartalta, että näillä main olisi uimaranta. Veneilijä ei paikkaa tunne mutta löydän pienen Kränstolpan rannan Savikkolahden pohjoispuolelta. Paikka on Pirkkalan kunnan ulkoilualuetta. Uin, ja nousen rinteelle rakennetun saunamökin terassille kirjoittamaan. Kränstolpan saaren mökkiläinen valittaa kunnan huonoa ranta-alueen hoitoa ja valvontaa. Ihmiset uittavat koiriaan ja hevosia yleisellä uimarannalla.

Avoimet selät muuttuvat Lempäälää kohti mennessä saaristoksi ja rannat kallioisemmiksi. Kesämökkejä on melko tiheässä. Kelvollisia, vapaita leirirantoja ei näy. Melon illaksi Mäyriän ulkoilualueen rantaan. Mäyriästä on aamulla lyhyt matka Lempäälän kanavalle.Mäyriä on kahdeksan pirkanmaalaisen kunnan yhteinen ulkoilualue. Alueen karavaanarit istuvat iltaa ulkogrillin ääressä vaunualueella. Teen leirini omaan rauhaan venerannan nurmikolle. Vastarannalta kuuluu laukauksia. Sorsastuskausi on alkanut pari päivää aiemmin.

1 kommentti: