tiistai 23. lokakuuta 2012

Neopreenit haisee

Kaikki avantouimarit ja melojat, jotka käyttävät neopreenihanskoja ja -tossuja, säilyttävät nurkissaan melkoisen voimakasta hajuhaittaa. Muutaman kerran käytetyt neopreenit haisevat, eivät tuoksu. Neopreenit kuivuvat hitaasti, ja haju säilyy voimakkaana niin kauan, kuin materiaali on vähänkään kostea. Eikä haju kuivanakaan ole ihan olematon.

Neopreeni pitää kädet märkinäkin lämpiminä. Käytän mielummin kylmänä kautena neopreenihanskoja kuin melarukkasia, koska minusta tuntuma melaan on hanskojen kanssa parempi ja melaotetta voi helposti muuttaa. Kuvassa näkyvä aukkopeittokin on neopreenia. Aukkarin materiaalina se on miellyttävän hengittävä ja pitää veden hyvin ulkona.

Käytän neopreenisia tossuja ja hanskoja avantouinnilla ja uimahallissa meloessa neopreenista märkäpukua. Aukkopeittonikin on neopreenia. Ja kylmän kauden sukat. Lämpimänä kautena neopreenit kuivuvat, tuulettuvat ja säilyvät ulkona terassilla, mutta talvikautena ne on pidettävä sisällä. Mitä siis hajulle voisi tehdä?

Luin jostain, että hajuhaittaa voisi hoitaa etikalla. Keräsin kaikki neopreenini kättä reilusti lämpimämpään veteen. Liotin ja puristelin varusteita Bioluvilissa varttitunnin ja huuhtelin hyvin. Pesuvesi värjäytyi harmaaksi.

Sekoitin isoon pesuvadilliseen lämmintä vettä desin tai kaksi etikkaa. Liotin neopreeneja etikkaliemessä jonkin aikaa, puristelin liiat vedet pois ja ripustin lämpenevään saunaan kuivumaan.

Paitsi neopreenit niin melontavaatteetkin haisevat. Hikon mainio anorakki ei ime kosteutta yhtään. Kaikki hiki jää anorakin sisäpinnalle ellei  alla ole kosteutta sitovaa kerrosta. Puolihihainen verkkopaita toimii anorakin alla hyvin. Verkko pitää anorakin irti iholta, mutta ei ole kuuma. 

Neopreenit lakkasivat haisemasta. Mutta etikka haisi. Voimakkasti. Nostin kuivuvat varusteet ulos ja vasta  yön ajaksi takaisin hyvin tuuletettuun saunaan jälkilämpöön.

Aamulla neopreenit olivat kuivat eivätkä haisseet. Tarkkaan haistellessa etikka kyllä tuntui, mutta haitta oli monta kertaa pienempi kuin ennen huuhtelua. Ehkä etikkaliotuksen jälkeen olisi varusteet voinut vielä kevyesti huuhdella. Joka tapauksessa, jos pitää haistella neopreeniin imeytynyttä hikeä tai laimeaa etikkaa, valitsen mieluummin jälkimmäisen.

5 kommenttia:

 1. Etikka ei varsinaisesti pese vaan tappaa hajua tuottavia bakteereja. 10% etikkaa riittää.
  Ite liotan etikkaliemessä haisevia kamppeita muutaman tunnin jonka jälkeen normaali pesu.

  Silloin tällöin konepyykkiin lisään etikkaa lorauksen huuhteluaineeksi. Kuivuttuaan ei haise etikalle. Muutamalla kaverilla testailin hajua kaksi päivää pesun jälkeen eikä ne haistaneet mitään outoa.

  VastaaPoista
 2. Tuttuja juttuja. Vaimo on jo useasti uhannut viedä varusteeni metsään ketun haaskaksi. Pitääpä kokeilla tuota etikkavesiliotusta. Minä käytin lokakuussa käsissä kumirukkasia. Kuva löytyy blogistani: http://vaaranpaikka.blogit.fi/

  Ilkka

  VastaaPoista
 3. Kiitos hienosta blogista! Vietin mukavan lauantai-iltapivän ja alkuillan, lukemalla blogisi "kannesta kanteen".

  Oma melontataipaleeni on vasta alkumetreillään; aloitin muovikajakilla heinäkuun puolivälissä. Vaatimattomat 200 kilometriä on nyt takana, mutta varmaankin paljon vielä edessäpäin. Lasikuituinen merikajakki on tilattu, ja valmistuu huhtikuulla 2012.

  VastaaPoista
 4. Neopreenitossujen sisällä olen ryhtynyt käyttämään ohuita keinokuitusukkia. Bakteerit eivät pääse istumaan neopreeniin vaan jäävät sukkiin. >> Tossut eivät enää haise.

  Kylmällä kelillä melon melontarukkasilla eli norsuilla. Pikkupakkasessa riittää hyvin paljaalle kädelle. Neopreenihanskoja pidän kylmissä vesissä meloessani liivin sivuihin tungettuina. Jos menee uintihommiksi, on tarkoitus vetää hanskat käteen.

  Neopreenihupun olen rullannut alas kauluriksi. Käyttötarkoitus sama kuin edellä, mutta päähän.

  Kuivapuku päällä ja merinovilla alla toimii mukavasti alkutalven koleilla merikeleillä.

  On kyllä myönnettävä, että aika harvakseltaan olen nyt syksyllä käynyt melomassa. Viime lauantaina meloin kympin PH Scorpiolla, mutta keli oli kyllä lähes kesäinen. Tyyntä ulkopuolellakin ja lämpöä hiukan alle 10.

  VastaaPoista
 5. Sukat neopreenien alla toimii hyvin. Neopreeni aina vähän hiostaa ja sukat saavat jalat tuntumaan kuivilta ja lämpimiltä.
  Nyt kun uimahallimelonta ja avantouintikausi on aluillaan, neopreenin haju kylpyhuoneessa on jatkuvaa. Tossut ja hanskat eivät ehdi kuivua kunnolla pitkiin aikoihin. Siispä etikkaa.
  Mutta uimahalliin en neopreenihaalarin alle pitkiä kalsareita laita..

  VastaaPoista