torstai 6. kesäkuuta 2024

Kanootin veistoa – vääntämällä ja pakottamalla

Kanootin laudat numeroidaan alhaalta ylöspäin. Pohjalautojen yläpuolelle tulevat neloset, sitten kolmoset, kakkoset ja ylimmäiseksi ykköset. Ykkösiin kiinnitetään aikanaan parraslistat. 

Kun lauta on tietokoneohjatusti leikattu, hiottu ja syrjältään sopivaksi höylätty, luulisi, että sen kun heittää paikoilleen. Ihan sillä tavalla se ei mene. Lautaa pitää kiertää pohjan molemmista päistään, taivuttaa kölilinjan suuntaan kaarevaksi ja samalla vääntää jigissä alaspäin. Siis pakottaa. 

Eilen katseltiin jo sopivaa melan mallia. Meloja voi veistää sillä välin kun liimaukset kuivuvat. 


Jigiin on asennettu kaaret, joissa on jokaiselle laudalle pieni pykälä. Laudan syrjä asetellaan pykälään ja puristetaan kiinni. Kolme tai neljä keskimmäistä puristuskohtaa menee helposti, mutta mitä lähemmäs keulaa ja perää edetään, sen enemmän lautaa on kierrettävä ja väännettävä, viimeisiä hartiavoimin. Tänään kävi niin, että keula piti vääntää kuormaliinalla väkisin oikeaan asentoon. Toivottavasti epoksi yön aikana kuivuu ja pitää niin kuin sen pitää. 

Kanootin sivulinja ei ole kauttaaltaan ulospäin kaartuva palko, vaan viimeisten runsaan puolen metrin matkalla pari alinta lautaa lommahtaa vähän sisään päin. Luulen, että tästä syystä neloslaudat voivat olla koko liimaustyön vaativin vaihe. Voin olla väärässä, mutta tässä vaiheessa en tiedä, millaisia liimausaskareita on vielä tulossa. 

Keula piti vääntää oikeaan asentoon kuormaliinaa kiristämällä. Juho vahtii oikeaa kireyttä. 


Tänään liimattiin siis neloslaudat ja kolmoset ja kakkoset ovat valmiina liimattavaksi. Ylin eli ykköslauta liitetään huomenna ja liimataan suunnitelman mukaan maanantaina. Siinä vaiheessa kanootilla on jo lopullinen muoto. 

Penkin rungot jyrsittiin koneella pyöreäreunaisiksi. Istuimiin mittailtiin nauhoja (tai vöitä). Tekstiilivyö venyy kastuessaan materiallista riippuen. Venymistä mitattiin ja se pitää ottaa huomioon sitten, kun vöitä päästään kiinnittämään. Sitä ennen istuinten rungot on pintakäsiteltävä. 

Majapaikan rannassa näyttää lämpimältä, mutta ei ole. 


Tänään satoi, ja sää viileni vähintään viisi astetta. Majapaikan rannassa Vohlisaaressa ilta-aurinko paistaa, mutta tuuli on kylmää. Iltauinnille on silti mentävä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti