torstai 13. kesäkuuta 2024

Kanootin veistoa – loppusuoralla

Kanootin veistäminen alkaa olla siinä vaiheessa, että edessä jo siintävät seesteiset vedet, maltillisesti virtaavat jokilaaksot ja lintujen laulun kirjomat kapeikot. Jäljellä olevat työvaiheet voi laskea yhden käden sormin, mutta huomenna ei kanootti sentään ole valmis. Teemme muutaman tunnin ylitöitä lauantaina eli 11. kurssipäivänä. Tai oikeammin 12. päivänä, koska kurssikaverini veisti kanoottia viime lauantaina ja minä sunnuntaina.


Eilen liimattiin sisäpuoleiset paarteet. Tänään ne höylättiin kanootin laidan tasalle ja valmisteltiin ulkopuolinen paarre liimausta varten. Ulkopuolen paarrelista on ohuempi, ja se kaartuu vähemmällä voimalla haluttuun muotoon. 

Ennen paarrelistojen liimausta asennettiin keulaan ja perään poikittainen rima, joka tukee etu- ja takakantta ja toimii samalla tukevana kantokahvana. Sen vuoksi rima pyöristettiin alapuolelta niin, että siitä on miellyttävää kantaa. 


Poikittaisen molempiin paarteisiin kiinnittyvän riman sovittaminen oli mielenkiintoinen sahattava, koska sen pään piti olla molempiin suuntiin eri tavalla vino. Sahaus onnistui kohtuullisesti; epoksimassa korjaa pienet saunojen irvistykset, ja toisaalta rimastaa jää näkyville vain yksi sivu. Liiman lisäksi se kiinnitettiin piiloon jäävillä ruuveilla, jotta se kestää kanootin kantamisen.


Seuraavaksi sovitettiin, sahattiin, höylättiin ja hiottiin etu- ja takakannet oikeaan mittaan. Kansien sivut kaareutuvat kanootin laidan mukaan ja jäävät ulkopaarteen sisäpuolelle. Sovituksen tuli olla tarkka. 

Kun ulkopaarteet ja kannet oli valmisteltu ja koesovitettu liimausta varten, ennen liimausta oli vuorossa sisäpuoleisten limisaumojen valmistelu sikaflexin asennusta varten. Kanootti imuroitiin huolellisesti ja kaikki limisaumat teipattiin niin, että sikaflex-nauhasta tulisi mahdollisimman tasainen ja siisti. Päädyin noin 5 millimetrin levyiseen massaukseen ja kölipuun sivuilla vähän leveämpään. 


Minkä vuoksi puiseen kanoottiin vedetään sikaflexiä? Tiivistysmassan tarkoitus ei ole tiivistää runkoa vaan helpottaa sen puhtaanapitoa. Limisaumojen sisäpuolella lautojen syrjä on avoinna ylöspäin. Saumoihin voi kertyä helposti veden mukana hiekkaa ja muuta epäpuhtautta. Kun saumaan vedetään tiivistysmassa, siihen ei jää minkäänlaista pykälää, joka keräisi likaa tai seisottaisi kosteutta. Varsinkin kölipuun sivuille voisi helposti jäädä hiekkaa ja vettäkin. Sika-massan tilalla voisi varmaan käyttää myös epoksia. 

Huomisen tavoitteena on saada kanootti kokonaan puuvalmiiksi. Tervaus jää lauantaille. Tervan kuivumista odotellessa voisi aloittaa melojen höyläämisen. Niiden loppuunsaattaminen taitaa tällä kurssilla jäädä kotitehtäväksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti