torstai 10. syyskuuta 2015

Mäyriä – Sääksmäki


Nousen Lempäälän kanavan suulla Myllärinrannan laiturille. Saan laiturin vesipisteestä juomavettä. Rantapuistossa on wc. Kävelen joitakin satoja metrejä K-markettiin ja täydennän ruokavarani. Istun rannan penkeillä pöydän ääressä, seuraan kanavan liikennettä ja syön.


Iso puinen retkivene ajaa kanavan avointa sulkua kohti. Kerään nopeasti tavarani ja melon reippaasti perään, että ehtisin samaan sulutukseen. Melon alaportin ohi, ja portti sulkeutuu takanani. Jään sulun takaosaan. Vesi alkaa nousta nopeasti. Sulun etuosassa käy melkoinen virta, koska vesi lasketaan sulkuun raollaan olevan portin kautta eikä alapuolelta niin kuin esimerkiksi Vääksyn kanavassa.  

Portti avautuu kokonaan ennen kuin vesi on yläkorkeudella. Tästä aiheutuu sulun avautuvaan päähän pyörteinen virta, jota edelläni ajava moottorivene hämmentää lisää. Koski onneksi ehtii asettua aavistuksen verran, kun pääsen sulun etuosaan ja ulos. Kanavien suluissa kannattaa jäädä takaosaan ja sulutusta odotellessa melko kauas, jos edessä olevan sulun vettä lasketaan portin raosta. Paitsi jos haluaa meloa koskessa.


Kanavan jälkeen pohjoisen puolella on Havaslahden venesatama. Etelästä tullessa se voisi olla hyvä taukopaikka, jos ei mene suoraan kanavan läpi Myllärinrantaan. Muuten kanavan kivetetyiltä reunoilta on vähän haastavaa nousta ylös. Kajakki ainakin kolhiintuu.

Melon kapeaa Hiidenvuolletta rakennettujen mökki- ja omakotirantojen ohi. Kartan mukaan Korteselän eteläpäässä Niittysaaren kohdalla mantereella pitäisi olla laavu. Paikka on vankan kaislikon ja vihreän levämassan kattama. Laavua en näe, mutta nousen Maasaaren mökkiläisten yhteisrantaan ruokatauolle.

Mökkiläismies huopaa soutuveneellä rantaan ison kanisterin kanssa. Mies kertoo, että muutaman sadan metrin päässä on lähde, mistä mökkiläiset hakevat juomaveden. Laavu on Maasaaren vieressä pohjoispuolella, mutta väylä on kasvanut umpeen. Lähtiessäni näen kaislikon takaa laavun katon, mutta en edes yritä meloa siitä kohtaa rantaan asti. 


Reitti Lempäälästä Vanajaveden Makkaraselälle on suojainen ketju pieniä selkävesiä ja kapeita vuolteita ja salmia. Korteselkä, Liponselkä, Jumunen ja Konhonselkä. Kolmostien leveän sillan jälkeen ollaan jo Vanajavedellä.  Nousen Toijalan sataman ja uimarannan alueelle kirjoittamaan. Sääennusteen mukaan on kesän viimeinen helleviikonloppu, mikä näkyy ja tuntuu uimarannalla. Väkeä, varsinkin lapsia on paljon.

Moottoriveneet kiertävät pientä ympyrää eri tahtiin kumilauttoja vetäen rannan edustalla. Saan tasapainoilla keikuttavassa ristiaallokossa satama- ja uimaranta-alueen ulkopuolelle. Sitten hiljenee ja tyyntyy. Alan vähitellen katsella yöpaikkaa.

Kierrän Selkäsaaret ympäri. Huomaan saaressa aution ja hylätyn näköisen mökin, mutta en nouse rantaan. Rauttuun suunnasta kantautuu savun hajua ja kuluu puhetta. Melon Toijalan kalastajien tukikohtaan. Meno satamassa näyttää ja kuulostaa sen verran äänekkäältä ja kenties nousuhumalaiselta, että palaan selälle nousematta rantaan.Tutkin maastokartasta saaria ja rantoja. Visavuoren edustalla olevat saaret näyttävät sopivilta ja melon selän yli Visavuoreen. Toisessa saaressa  on mökki, toisen ranta on melko jyrkkä eikä sopivaa teltan kokoista tasannetta osu heti silmään. Lopulta nousen Sääksmäen sillan pohjoispuolen pienelle saarelle. Saaren pohjoispuoli on kalliota ja täynnä linnunsulkia, mutta puiden alta löydän pari neliötä tasaista sammalikkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti