maanantai 30. toukokuuta 2016

Vuoksen melonta 3. päivä Tölvä (Maaninka) – Läpisaaret, Kallavesi

Vuoksen melonta

3. päivä
Tölvä (Maaninka) – Läpisaaret, Kallavesi


Olipa juhlavaa meloa Ahkiolahden kanavaan. Vedin käynnistysketjusta. Raskaat yläpuolen luukut raottuivat hitaasti ja aukesivat, kun vedenpinta sulussa oli ylhäällä. Meloin sisään valtavan pitkään sulkualtaaseen. Vesi laski ehkä kolme metriä. Kiinnityspollarit lskeutuivat veden mukana, mutta minulle ne olivat liian korkealla. Pidin kiinni huoltotikkaista. 

Vesi pyörteili sulun jälkeen selälle asti. Vastaan tuli lähes sulun kokoinen puskuproomu. Onneksi ehdin leveän ja suurta aaltoa puskevan proomun alta pois. Kanavan alapuolen Maaninkajärvellä tuuli navakasti vastaan. Säätietojen mukaan tuuli oli puuskissa viisi metriä, mutta se tuntui meloessa paljon kovemmalta. Ehkä tuuli voimistuu kapeissa uomissa. Aaltoa se ei juuri nostanut.


Maaninkan satamasta on kävelymatka kauppaan. Hain leipää, vihanneksia ja hedelmiä. Juutuin pitkäksi toviksi rantaan kuuntelemaan konkurssin tehneen yrittäjän tarinaa. Toivon, että tuuli olisi sillä välin laantunut, mutta se laantui vasta Kallavedellä pari tuntia Ruokovirran kanavan jälkeen. 

Kallan puolella maisema muuttuu kallioisemmaksi. Rantojen kasvusto on harvempaa eikä kaislikkoa ole niin paljon. Sopivia leiripaikkojakin alkaa näkyä siellä täällä kesämökkien väleissä. Joutsenia on täälläkin paljon. Järven selällä huhuilevan yksinäisen joutsenen ääni muistuttaa koiran haukahtelua.

Iltaan tyynyvä vesi kantaa Joutenlahden pohjukasta vanhaa partiolaisten nuotiolaulua trumpettisovituksena. Aittosaaren laavulta nousee ohut savu. Poikkean reitiltäni ja nousen autioon saareen. Herättelen vanhan hiilloksen henkiin ja suunnittelen yöpyväni vähän siivottomassa nukkumalaavussa, koska sopivaa telttapaikkaa ei ole ihan lähellä. Minulla on kumma tarve löytää telttapaikka läheltä rantaa ja kajakkiani. Yövyn myös mielelläni melko avoimessa maastossa. 

En läänyt laavuun sääskien syötäväksi, vaan jatkoin Läpisaarille keskellä Kallaveden selkää Puijon torni kiintopisteenäni. 


Matkan reaaliaikainen seurantalinkki on edellisen päivän lopussa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti