torstai 16. kesäkuuta 2016

Kartat älypuhelimessa

Navigoin Vuoksen vesistön melontaretkellä Sailmate-sovelluksella ja Retkikartta.fi –maastokartoilla. Käytössä oli Sony Xperia Aqua M4 –puhelin. 
Sony Xperia Aqua M4 ja Bilteman vesitiivis pussi.
Käytin puhelinta aluksi vesitiiviissä pussissa. Puhelimen näyttö totteli huonosti neopreenihanskaa pussin läpi, ja parin päivän jälkeen jätin pussin pois. Puhelinhan on valmistajan mukaan vesitiivis. Sitä voi uittaa 1.5 metrin syvyydessä vähintään puoli tuntia (IP65/68 ). Sen verran epäilin puhelimen tiiveyttä, että teippasin varalta sähköteipillä korttipaikkojen kannet ja pistokkeet kiinni. Ilman pussia näytön kanssa ei ollut isompia ongelmia. Muutaman kerran näyttö tulkitsi ison sadepisaran sormeksi ja näyttö alkoi elää omaa elämää. Mutta vain muutaman kerran.

Puhelimessa ei ole minkäänlaista korvaketta rannelenkille tai kaulahihnalle. Viiden tuuman ohuena levynä siitä ei saa sillä tavalla tukevaa otetta, ettei se luiskahtaisi veteen vahingossa. Teippasin takakanteen gorilla-teipillä suojapussiin kuuluneen kaulanauhan, jonka toinen pää oli kiinni liivissä. Teippi piti hyvin koko retken ajan. Tällä tavalla puhelinta saattoi pitää irrallaan vaikka aukkopeitteen päällä.
Gorillateippi piti hyvin koko kahdentoista päivän retken ajan. Kyllä puhelimessa pitäisi olla edes jonkinlainen kiinnityskorvake ranne- tai kaulahihnalle.
Sailmate toimii lentotilassa. Se ei tarvitse verkkoyhteyttä, jos kartat on ladattu muistiin etukäteen. Latasin puhelimeen ennen retkeä kaikki Suomen meri- ja sisävesikartat. Lentotilassa puhelimen akku kesti monta päivää. En päästänyt varausta alle 20 %:n enkä ladannut akkua ihan täyteen (95%). Poistin lentotilan vain, kun käytin Retkikrtta.fi:tä, säätietoja tai sähköpostia. Mukanani oli 15 A virtapankki, joka riitti koko kahdentoista päivän retken ajan.

Sailmaten ja puhelimen paikannus toimii hyvin. Pari kertaa ohjelma mietti muutaman kymmenen sekuntia, missä ollaan. Tavallisesti paikannus toimi noin viidessä sekunnissa. Kiva ominaisuus on suuntavektori, joka näyttää, mihin päin ollaan menossa. Käynnistin Sailmaten ennen kuin halusin tarkistaa suuntaa. Laitoin puhelimen aukkopeiton päälle ja jatkoin melontaa. Viidentoista sekunnin kuluttua katsoin puhelimesta sijaintini ja kulkusuuntani. Yhtään kertaa se ei ohjannut harhaan.
Sonyn näyttö toimi hyvin melontahanskan kädessä. Viiden tuuman näyttö on riittävän suuri, ja näytön kirkkaus sopiva automaattisäädöllä. Tarpeen mukaan voi karttaa zoomata hyvinkin yksityiskohtaiseksi.
 Sailmateen ja vastaaviin digitaalisiin karttasovelluksiin liittyy kaksi pientä ongelmaa, tai paremmin ominaisuutta. Mittakaavan arviointi pelkästään puhelimen näytöltä on käytännössä mahdotonta, jos näytöllä ei ole jatkuvasti päivittyvää mittaa. Toinen hankaluus on reittisuunnittelu, koska laajempi näkymä menee näytöllä liian pieneksi. Retkikartta:fi:n mittatyökalu on hyvin kätevä etäisyyksien arviointiin, mutta edellyttää nettiyhteyttä. Kumpaankin hankaluuteen auttaa paperinen, pieneen tilaan menevä Fillari-GT 1:200 000, missä suunnistuskompassini lyhyt sivu on noin kahden tunnin melontamatka ja päivässä etenee vaaksan verran normaalikelissä.

Fillari-GT + Sailmate + Retkikartta.fi osoittautui kahdentoista päivän retkelläni hyvin toimivaksi navigointityökaluksi. Sailmate näyttää merikartan tavoin syvyydet, väylät, kaikki merimerkit, sähkölinjat ym. ja venesatamat. Karttaa skaalautuu jouhevasti. Retkikartta.fi näyttää retkisatamat, tulipaikat, laavut, uimarannat ja maaston muodot. Lisäksi sen mittaustyökalu on hyvin toimiva.

Vesitiivis puhelin on huoleton ja toimii minusta riittävän hyvin märissäkin olosuhteissa. Sonyn puheääni osoittautui huomattavasti vanhan iPhonen (4s) puheääntä paremmaksi. Ja ääni kuuluu kumpaankin suuntaan huomattavasti paremmin, kun puhelinta ei tarvitse pitää jatkuvasti pussissa.

1 kommentti: