lauantai 9. maaliskuuta 2013

7 Sillan Saaristo –kartan toinen osa julkaistu, GoExpo 1.


Kirjoitin syksyllä 7 Sillan Saariston melontakartasta, jonka kartan kokoaja Leif Lunabba lähetti minulle. Tapasin Leifin GoExpo –messuilla Helsingin messukeskuksessa. Nyt Leif antoi minulle tuoreen, edellisellä viikolla valmistuneen kartaston kakkos osan, joka kattaa alueen sisävesistöt.

7 Sillan Saariston melontakartta osa 2 kattaa alueen joet ja järvet.

7 Sillan Saariston karttakokoelmat on osa alueen ”Melonta 2010-2011” –projektia. Yhteistyökumppaneina ovat olleet alueen kunnat, melontayhdistykset sekä paikalliset EU:n kehitysrahastot.  Liikunnanopettajan työstä eläkkeelle siirtynyt melonta-aktiivi Leif Lunabba on tehnyt mittavan työn hankkeen projektinvetäjänä.

Karttahankkeen vetäjä Leif Lunabba esitteli perjantaina Helsingin Messukeskuksessa 7 Sillan Saariston melonta- ja veneilymahdollisuuskia. Lauantaina hän veti melojien uimahalliharjoituksia kotiseudullaan Pohjanmaalla ja on taas sunnuntaina Messukeskuksessa. Virtaa siis riittää muuallakin kuin Keski-Pohjanmaan joissa.

7 Sillan Saariston melontakartta osa 2 on A3-kokoinen, vedenkestävälle paperille painettu ja lyhyeltä sivultaan kierreselkään sidottu kartasto. Varsinaisia karttasivuja on yhdeksän. 

Perhonjoki, Kruunupyynjoki, Ähtävänjoki, Purmonjoki, Uudenkaarlepyynjoki, Lapuanjoki sekä Venetjoen tekojärvi ovat 1:50 000 mittakaavassa. Ullavanjärvi ja Alavetelin sisävesistö ovat 1:40 000 mittakaavassa, Emetträsket, Sexsjön(Sääksjärvi) ja Nådjärv 1:16 000 mittakaavassa ja Narssjön 1:25 000 mittakaavassa. Mittakaavojen vaihtelu tuskin haittaa käytössä, koska kuvatut alueet ovat toisistaan erillisiä eikä mittakaava vaihdu kesken yhtenäisen reitin.

Karttasivu ja selosteet

Jokaiselta kartan alueelta on lyhyt kuvaus. Esim. ”Perhonjoki, pituudeltaan 150 km, virtaa Pohjanlahteen Rödsössä Kokkolan pohjoispuolella. Perhonjoki soveltuu mainiosti jokimelontaan aina Buldansforsenilta n. 1 km Kaitforsin voimalaitoksen alapuolelta mereen saakka. Koskien vaikeusluokka on korkean veden aikaan 1-2. Taukopaikat ovat sekä melojille että vaellusretkeilijöille yhteiset.”
Ullavanjärvi 1:40 000

Karttaan on numeroitu ja selostettu sopivat lähtö- ja maihinnousupaikat, taukopaikat, kantopaikat, voimalaitokset, sillat ja muut melojalle tarpeelliset tiedot. Kartasto on ulkoasultaan merialueen karttaa vastaava, selkeä ja helppolukuinen. Tosin ensialkuun runsaat, sinisellä merkityt kuivan maan ojitusalueet vähän hämäävät laajojen selkien merikarttaa katselemaan tottunutta. Vaikkapa parinkymmenen metrin levyinen joki on 1:50 000 kartalla on vain 0,4 mm!

7 Sillan Saariston kartat on kaiken kaikkiaan hieno kokonaisuus. Ja hyvä esimerkki siitä, mitä kunnon projektinvetäjä ja useat eri toimijat voivat hyvällä yhteistyöllä saada aikaan. Kartaston 1 ja 2 osia voi tilata muodolliseen hintaan paikalliselta melontaseuralta www.botniacanoe.fi

Kakkos osan hankintaan on myös elämyksellinen tapa. Osa 2 nimittäin jaetaan kaikille  Keskipohjanmaan melojien ja Botniacanoen järjestämään 7 Sillan Saaristomelontaan 2013 osallistuneille melojille ja soutajille. Rauhalliseen tahtiin taitettava 26 kilometrin reitti lähtee 6.7. klo 10 Hickaröstä Kokkolan ja Pietarsaaren väliltä ja päättyy Pietarsaaren Joutsenen (Swanen) leirintäalueelle. Maalissa on tarjolla ohjelmaa, sauna ja ruokaa. Osallistumismaksu 25 € kattaa saunan ja saattoveneiden  lisäksi uuden melontakartaston. Tapahtumaan voi ilmoittautua 2.7. 2013 mennessä info@botniacanoe.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti