lauantai 9. maaliskuuta 2013

Rakenna kajakki 8 päivässä, GoExpo 2.


GoExpo-messujen Melonta- ja soutuliiton osaston seinä oli vuorattu kiinnostavan näköisillä piirustuksilla. Pukkien päälle nostetussa asennusjigissä oli  tulollaan vanerinen, pienikokoinen gröönlantilaiskajakki. Rakennusmenetelmä näytti tutulta. Rakensin aikanaan itse vanerikajakin samalla menetelmällä ja siitä alkoi melontaharrastukseni.

Vanerin tuoksu, lasikuitu, epoksi. Mitä jos rakentaisit itse oman kajakkisi.

Niclas Perander järjestää Paraisilla kahdeksan päivän kursseja, jonka aikana asiakas valmistaa itse ammattilaisen opastuksella oman kajakin. Konsepti vaikuttaa kiehtovalta. Kajakki on esineenä kaunis ja edustaa liikkumisen vapautta, ekologisuutta ja paluuta perusasioihin. Samat arvot liittyvät käsillä tekemiseen, mistä taidosta moni toimistoihminen on aikaa sitten vieraantunut.

Kajakkimalleja on useita eri kokoisia ja tyyppisiä. Menetelmässä liitetään mahonki- tai okumevaneriset osat laskuitumatolla ja epoksilla yhteen. Kansi ja runko tehdään ensin sisäpuolelta valmiiksi ennen kuin osat liitettän yhteen. Kajakista on mahdollista tehdä kaunis koriste-esine, kuin koru, tai sen voi myös suunnitella kovaan käyttöön ja mitoittaa juuri itselle sopivaksi.

Niclas Perander kertoo, että ennen kesää ehtii vielä hyvin rakentaa oman kajakin. Niclas on rakentanut kajakkeja myös rimamenetelmällä ja kankaasta puurungolle. Melan teko onnistuu myös. Gröönlantilais- tai aleuttimelan tekeminen taitaa olla nyt nousussa.

Malleihin, konseptiin ja kurssiaikoihin voi tutustua www.mykayak.fi -sivuilla. Uutena kokeiluna Niclas järjestää myös viikonloppukursseja. Osallistumalla neljään itselle sopivaan viikonloppuun saa kajakkinsa rakennettua vielä kesäksi. Vai olisiko sittenkin mukavampi irrottautua arjesta reilun viikon ”retriittiin”, jonka tuloksena syntyy kaunis, omin käsin tehty kajakki.

2 kommenttia: