lauantai 9. maaliskuuta 2013

Kajakkimelojan GoExpo –messut 3.


Jos koin Venemessut  melojan kannalta vaatimattomiksi, odotin GoExpo-messuilta reippaasti enemmän esitettävää. Tässä mielessä messut oli pettymys. Melontaliikkeistä esillä olleet Bear&Water, Eräkettu ja Welhonpesä olivat saaneet Messukeskuksesta tilaa vain yhdelle kajakkitelineelle ja vaatimattomalle hyllystölle.

Timo Lehtonen ja Skinner, kymmenen vuoden suunnittelun tulos. Esittelymalli oli kuvauksen kannalta hankalasti musta, vaikkakin mustavalkoinen kajakki on muuten todella tyylikkään näköinen. 

Esillä olleista kajakkimalleista ehkäpä kiinnostavin oli Eräketun Timo Lehtosen itse suunnittelema ja saksalaisen Lettmannin valmistama Skinner. 560cm pitkä ja 54 cm leveä Skinner on nopea, pienitilavuuksinen kajakki. Kajakin kehittelytyö on kestänyt kymmenisen vuotta. Alun perin mallin piti olla neljä senttiä kapeampi ja kansi korkeampi heti melojan edestä. Liiallinen kapeus (=kiikkeryys) samoin kuin pieni aukko voivat karkottaa liian monta mahdollista ostajaa. Kompromisseja on tehtävä, kun tuote on myytävä. Skinner sopii parhaiten 50-95 kiloiselle melojalle ja hinnat alkavat 2390 eurosta.


Skinnerin päiväluukku on edessä. Aukko on  M-kokoinen.

Levein kohta on aukon takana.

Pohja on lähes pyöreä.

Istuin ja reisituet. Istuimen takana näkyy Letmannin läpinäkyvä välilaipio, jossa on ilmareikä.

Skinnerissä on evä, joka ala-asennossaan toimii peräsimenä. Polkimet on kunnon levypolkimet. Polkimet ja istuin kiinnittyvät pohjan kiskoon, jonka varassa niitä voi säätää.


Tiderace Xtremen muoto näkyy hyvin tästä kulmasta. Alla Perceptionin Essence 16 ja Swiftin kanadalaismalli.
Tiderace Xtremen etukansi on matala. lähes suora, vaikka etukannella on pieni päiväluukku.
Welhonpesän kajakeista näyttävin oli Tideracen Xtreme, jota voisi luonnehtia vuorovesivirtojen koskikajakiksi. Kajakissa on hyvin voimakas rokker, kohtalaisen kantava keula, hyvin loiva v-pohja ja ”hard shine”, mikä tekee siitä helposti käänneltävän aallokossa. Kiinnostavaa olisi ollut nähdä Tideracen muovinen Vortex, jonka voisi ajatella soveltuvan hyvin myös jokiretkeilyyn.

Varsinainen koskeen tehty laskukajakki on Pyranhan Shiva. Saman merkin Fusioniin verrattuna Shiva on hieman lyhyempi, pohjassa ei ole jäykisteuria eikä evää. Shivaa myydään S.M ja L kokoisena.

Pyranhan Shiva. Taustalla hieman uudistettu Star Duo -kaksikko.

Shivan levyjalkatuki ja reisituet- Tukien alla olevista kiristimistä säädetään selkätuen tiukkuutta. Fusionin pohjassa olevat muotojäykisteet on  jätetty pois ja korvattu sisäpuolisella jäykisteellä. Näin pohja on ulkoa täysin sileä.

Tyhjennyskorkki takakannella on koskikajakissa käytännöllinen ja tarpeellinen varuste. 
Ensimmäiseksi kajakiksi, kakkoskajakiksi ja ennen kaikkea kukkarolle sopii Welhonpesän kevään tarjouskajakki Venturen kajaksin Easky 15 LV. 21 kiloinen, muovinen Easky 15 LV on 463 cm pitkä ja 57 cm leveä. Kajakki vaikuttaa mitoiltaan ja muodoltaan sellaiselta, että sillä voisi meloa pitempäänkin eikä eskimokaan tuottaisi hankaluutta. Sukulaisuus saman P&H:n tehtaan Scorpio ja Delphin malleihin näkyy. 670 euron tarjoushintaan tämä vaikuttaa todella monikäyttöiseltä ja pitkälle riittävältä kajakilta. Kesälomamatkalle, halliharjoituksiin, jokiretkelle?

P&H Ventue Easky 15LV. Kajakin selkänojan voi avata ja laajentaa melkein nojatuoliksi. Ominaisuus voi olla aluksi kiva, mutta selkätuen voi vaihtaa, kun melontatekniikka kehittyy ja eskomo ja tuennat alkavat kiinnostaa.

Bear&Waterin standin kiinnostavin kajakki oli Walleyn laskuituinen Etain, joka oli harmittavasti ahtaassa telineessä alimmaisena. Niin tällä kuin Welhoa lukuunottamatta muillakin kajakkimyyjien osastoilla kalastuskajakit olivat retkimelojan näkökulmasta turhankin keskeisesti esillä. No, kalastus hallitsi muutenkin messuhallin pohjoisosaa. Etainia tehdään kolmea eri kokoa 525 cm, 531 cm ja 536 cm pitkänä. Etainin levein kohta on melojan takana ja kajakkia kehutaan vanhaa Nordkapia vakaamaksi.

B&W:n osastolla oli nähtävänä AT:n uusia kaksiosaisia kajakkimeloja, joissa on säädettävä lapakulma ja pituus sekä läpikuultavat lavat. Noin 900 grammaisten hiilikuitu/lasikuitu melojen soikeat varret tuntuivat miellyttäviltä kädessä ainakin kuivana. Varren säätömeksnismi oli perinteinen, yksinkertainen lukkosalpa. Kevyeen ja mukavannäköiseen melasarjaan kuuluu useita eri lapakokoja ja muotoja. 195 euroa tuntuu sopivalta hinnalta.

Bending Braches Navigator. Kaunista puuta ja kevyttä hiilikuitua.

Aqua-Bound Surge Carbon

Aqua-Bound Surge Carbonin säätövarsi. Ei ulokkeita, ei vipuja, ei ruuveja. Eikä yhtään hiekkaa!

Posi-lock -säätö perustuu lukitusnappiin ja pykälöityyn kehään. Tarkka ja tukeva.

Eräketun Aqua-Bound Surge-Carbon melan teleskooppisäädön mekanismi on tehty ilman salpaa. Kierrettäessä liitosta vastapäivään lukitus aukeaa ja melaa voi säätää. Pienen hakemisen jälkeen melan saa lukittua myötäpäivään kiertämällä haluamaansa pituuteen ja lapakulmaan. Lukitus perustuu epäkeskoisuuteen. Liitos tuskin kaipaa hiekkarannan hiekkaa pintoihinsa. Saman merkin Posi-lock liitos perustuu pieneen muoviseen hammastukseen ja lukitusnappiin.

Amerikkalaisen Bending Branchesin Navigator-melassa yhdistyy puu ja hiilikuitu kauniisiti. Noin 300 euron kevyt melan satiinipintainen hiilkuituvarsi tuntuu kädessä mielyyttävältä. En veisi tätä koskeen tai reskutusharjoituksiin.

Naturavivan osastolla hypistelin pitkään Sandilinen kuivapukua, jonka vetoketju oli mielenkiintoisesti takana poikittain hartioiden kohdalla. Hyvännäköinen, 700-830 euroa maksava puku puetaan päälle alakautta ja lopuksi hartia- ja kaulusosa vedetään pään yli edestä taakse. Lapaluut on syytä olla kohtaliasen irti, jotta saa vesitiiviin, muovisen vetoketjun itse vedettyä kunnolla kiinni yläselästä. Silikoni kuulemma auttaa vetoketjun liukkauteen, samoin puvun ketjussa oleva kunnon muovinen vetokahva. Yläselässä vetoketju on vähiten tiellä meloessa. Kaulusmansetin tiukkuutta kannattaa helpottaa naturavivan mukaan ennemmin venyttämällä vaikkapa ämpärin ympäri kuin leikkaamalla. Samoin ohut huivi mansetin ja kaulan välissä ehkäisee hiertymiä pitkällä melonnalla.

Fjällräven Akka Dome 2 painaa 3,6 kiloa ja on pystytettävissä vaikka kalliolle ilman maakiiloja. Kahden hengen teltan molemmilla puolilla on reilu absidi ja oma sisäänkäynti. 

Fjällräven Akka Viewin rakenne on erikoinen. Kahden hengen teltan molemmille puolille muodostuu oma absidi, kun päällyskangas kiinnitetän maahan. Teltta painaa 3 kiloa.

Partioaitan osastolla esiteltiin joitakin Fjällrävenin telttoja, joista erityisesti Akka Dome 2 tai Akka View sopivat melojille, koska ne pysyvät pystyssä vaikka silokalliolla ilman kiiloja. Viewin helmat tosin pitää saada kiinni maahan, vaikka rakenne muuten onkin vapaasti seisova.

Fjällräven Abisko Lightweightissä on tilava eteistila ja teltan muoto sietää hyvin tuulta. Jos ei jatkuvasti retkeile pelkästään silokallioilla, tällaiset teltat voivat olla todella toimivia.

Venemessuilla etsin turhaan ratkaisua puhelimen ja gps:n lataamiseen melontaretkellä. Nyt Garminin esittelijä suositteli ensin melojalle riittävän, edullisen eTrek 20 –mallin, jossa ei ole melojalle tarpeetonta korkeustietoa. Sitten Partioaitan esittelijä kertoi Bruntonin virtapankeista ja aurinkopaneeleista.

Brunton Resync 9000mAh riittää normaalin älypuhelimen lataamiseen vajaat kymmenen kertaa. Jos puhelinta ei päästetä ihan tyhjäksi eikä toisaalta ladata akkua ihan täyteen, on latauskapasiteetti esittelijän mukaan huomattavasti parempi. Jos virtapankin pääsee lataamaan esim. kerran viikossa täyteen, ei erillistä aurikopaneelia välttämättä tarvitse. Laitteen lataaminen verkosta vie noin kaksi tuntia. Minulle jäi avoimeksi vielä Garminen eTrek 20 –mallin lataaminen tällä laitteella joko suoraan tai AA-akkujen lataaminen tällä laitteella.  

1 kommentti:

  1. Kiitos mielenkiintoisesta messuraportista! Minulta jäi nämä messut väliin.
    Etain on tosiaan kiinnostava kajakki. Olen koeistunut sen B&W:ssa ja siinä tuntuu olevan moni asia kohdallaan.

    VastaaPoista