perjantai 31. tammikuuta 2014

Canon EOS M

Jos sinulla on ennestään Canon järjestelmäkamera, EOS M sopii todella hyvin sinulle kevyeksi kakkoskameraksi ja videokameraksi retkille ja matkoille. Kun EOS M tuli markkinoille reilu vuosi sitten, se oli kallis. Nyt myyntihinta on laskenut halvimmillaan kolmeen sataan. Siihen hintaan Canon EOS M kannattaa ostaa vaikka ainoaksi kameraksi.

Canon EOS M sopii käteen hyvin. Kolmen tuuman kosketusnäyttö toimisi videokuvauksessa paremmin, jos se olisi käänneettävä. 

Kamera on pienikokoinen, vaikka se on rakennettu järjestelmäkameroista tutun 18 megapikselin kennon ympärille.  Ja tähän liittyy kameran varsinainen idea. Kamerassa voi käyttää adapterin avulla kaikkia EF ja EF-S objektiiveja. Polttovälikerroin on järkkäreistä tuttu 1,6x.  Eli 200 millinen putki vastaa 320 millistä ja 18 – 55 millinen zoom 27- 80 millistä. Kuvanlaatu on Canonin hyvää järkkäritasoa.

18-55 zoomin kanssa kamera mahtuu vain isompiin taskuihin. Tällä yleisobjektiivilla kamera sopii käteen todella hyvin.

Kamera tuntuu kädessä yksinkertaisen tukevalta, kuin metalliselta aseelta tai vanhalta Leicalta. Käyttösäätimiä on vähän, valikoita paljon. Valikoiden rakenne on sama kuin Canonin järkkäreissä, selkeä ja helppokäyttöinen.

Valikkorakenne on sama kuin Canonin järjestelmäkameroissa. Selkeä, kattava ja helppokäyttöinen. 
Takanäyttö on iso ja toimii kosketuksella kuin älypuhelimessa. Esimerkiksi valotusta voi korjata sormella vetämällä ja valita halutun tarkennuspisteen. Tarkennus on riittävän nopea ja tarkka ensimmäisen ohjelmapäivityksen jälkeen. Jos sinulla on alkusarjan kamera, lataa päivitys maahantuojan sivuilta.

Kaikki säädöt voi tehdä myös navigointipyörällä. Kamera seuraa valittua tarkennuspistettä, esim. ihmiskasvoja liikkeessä. Mainio ominaisuus videokuvaajalle. Minusta merkittävä puute on etenkin videokäytössä, ettei takanäyttö ole kääntyvä.  Toinen miinus tulee herkästä virtanappulasta, joka kytkeytyy helposti päälle ja pois vahingossa.

EOS M:n idea on iso, järkkäristä tuttu kenno. Iso kenno toimii hämärässä hyvin, koska pikseit ovat suurempia kuin pienessä kennossa. Kennon kokoon nähden kamera on hämmästyttävän pienikokoinen.

Kamerassa on tavallinen yleismallinen salamakenkä. Kamerassa voi käyttää kunnollisia, tehokkaita salamalaitteita. Päädyssä kumikannen alla on 3,5 millin mikrofoniliitin, mikä auttaa tavattomasti videokuvausta. Erillinen mikrofoni leikkaa kameran ja sitä pitelevien käsien sekä tuulen äänet tehokkaasti pois.

Kamera mahtuu peruszoomin kanssa nihkeästi maiharintaskuun tai isoon reisitaskuun. Kameraan saa lisähintaan kiinteän 22 millisen hyvävalovoimaisen pannukakkuobjektiivin, jolloin kamera sujahtaa jo pikkutakin taskuunkin.

22 mm kiinteän objektiivin valovoima on 2.0. Objektiivi on lyhyt pannukakku ja yhdessä ison kennon kanssa tällä voi tehdä kelvollista kuvaa lähes pimeässä. Polttoväli vastaa kinokoon 35 millistä ja sopii hyvin yleiskuvaukseen. 

Pitkään Canonin ammattikameroita käyttäneenä ihastuin EOS M:n tukevaan ja laadukkaan tuntuiseen rakenteeseen ja Applemaiseen yksinkertaisuuteen. Käsissä on tunne, että tällähän voisi tarvittaessa hakata pieniä nauloja tai teltankiiloja maahan.

Jos minulla ei jo olisi pientä minijärkkäriä, ostaisin tällaisen nyt, kun hinta on reilusti kohdallaan. Mallista on olemassa rinnakkaisversio Aasian markkinoilla. Siinäkään ei ole kääntyvää näyttöä. Koska kamera on poistumassa suurimpien valokuvausliikkeiden valikoimista markettien hintakilpailuun, voisin kuvitella, että pian mallista julkaistaan uusi versio.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti