torstai 5. huhtikuuta 2018

Double Diamond - Pohjoismainen vastaus halpatuontikajakeille


Kajakkien valikoima Suomen markkinoilla on laaja, vaikka melontaan keskittyneitä kauppiaita on vain muutama. Valikoimaa laajentaa tietysti melonnan alalajien runsaus, mutta jo pelkästään retki- ja merikajakkeja on tarjolla huomattavan monta eri kokoa, merkkiä ja mallia.

Valikoiman runsaudesta huolimatta markkinoille näyttää mahtuvan verkossa myytäviä halpakajakkeja, joiden ominaisuudet näyttävät ainakin paperilla ihan kelpoisilta.

Halpakajakkien ostaneilta olen kuullut terveisiä puutteista työn laadussa ja varusteissa, mutta jos perusasiat kuten melontaominaisuuksiin vaikuttavat pohjan ja kannen muoto sekä ergonomia ovat kunnossa, kajakkia tuunaamalla saa varmaakin edullisesti itselleen ihan soivan pelin.

Harrastus on hyvä aloittaa seuran kalustolla ja/tai kohtuullisen hintaisilla varustehankinnoilla. Ajan ja kilometrien myötä sitten muotoutuu käsitys siitä, millaisia ominaisuuksia omalta kajakilta odottaa.

Pohjoismaiset melontakauppiaat vastaavat kiinalaiseen halpatuontiin omalla Double Diamond –kajakkimerkillä. DD-mallien takana on kajakkikauppiaiden kuten Welhonpesän ohella tunnettuja suunnittelijoita kuten Björn Thomasson ja Andrea Piutti.

DD-kajakkien komponentteina käytetään enimmäkseen tunnettuja merkkejä kuten Kajaksport, SmartTrack ja Yakima. DD-kajakkeja valmistetaan Euroopassa, Kaukoidässä ja jopa Suomessa. Suomessa myytävät DD-kajakit on varusteltu Suomen oloihin sopiviksi.

Otin uimahallitreeneihin Welhonpesän hyllystä DD Greenland-kajakin kokeiltavaksi. Millä tavalla Puolassa ja Virossa valmistettava kuiturakenteinen Greenland poikkeaa esim. minulle aiemmin tutusta Tahen Greenland T:stä?

DD Greenland on 539 cm pitkä ja 52 cm leveä. Lasikuituversion hyllyhinta on 1290 euroa ja kevyemmän ACF version 1690 euroa. Hinta on huomattavasti markkinoiden muita grönlantilaisia malleja edullisempi.

Ulkoisesti kajakki on kuin Tahen vastaavan mallin kopio. Tosin kaikki grönlantilaiset ovat nopeasti katsoen samankaltaisia. Keskeisin ero on takapäiväluukuun puuttumien, mutta toisaalta molemmat pakkausluukut ovat reilun kokoisia. Retkitavaroiden pakkaaminen tähän kajakkiin ei ole vaikeaa.

Myös istuinaukko on reilun kokoinen – muutaman sentin suurempi kuin esim. Tideracen malleissa. 87-senttinen Hikon neopreeni-aukkari menee aukkoon juuri ja juuri. DD:n oma neopreeninen greenland-aukkari sopii aukkoon hyvin ja on harvinaisen miellyttävä käytössä. Vyötärön kokoa voi säätää tarranauhoilla.

Jos DD-greenland näyttääkin päältä katsoen Tahen vastaavan mallin kopiolta, melontatuntuma on erilainen. DD ei ainakaan ensituntumalta käänny ihan yhtä ketterästi. Onko kölilinja aavistuksen suorempi? Paikoillaan kääntäminen onnistuu kyllä hyvin, kun kajakkia kallistaa reilusti. DD Greenland kyllä kestää kallistusta. Aukon reunan saa pudottaa reilusti veden pinnan alapuolelle ilman, että tarvitsee kaatumista pelätä.

Kajakin nopeutta ei kahdeksanrataisessa 25 metrin altaassa pysty riittävästi arvioimaan, mutta ensituntumalta kajakki kiihtyy helposti ja melonta on kevyttä. Tahen Greenland T:llä olen melonut pitkiä lenkkejä yli kahdeksan kilometrin keskinopeudella, ja uskon DD:n pystyvän samaan. Kajakki on kevyt ja kapea.

Korkeampiin retkikajakkeihin tottuneelle DD:n matala kansi voi tuntua aluksi ahdistavalta. 42 numeron tossu mahtuu kannen alle sovitellen, ja matalan polvitilan vuoksi jalat jäävät melko suoriksi. Kajakkiin kytkeytyy napakasti, mistä on etua ylätuennoissa ja eskimoita pyöriteltäessä.

Eskimo pyörii DD Greenlandilla helposti, niin kuin tämän mallisella kajakilla kuuluukin. Rodeopelastautuminenkin onnistui rodeota opetelleelta kaverilta helposti. Kajakki on pienestä alkukiikkeryydestään huolimatta vakaa ja istuinaukko on suuri. Jalat saa pujotettua helposti sisään, vaikka takapuoli olisi jo istuimella.

Entä työn laatu? Kokeilemani laskuitumallin työn jälki muistutti viime vuosituhannen lopun Revalia. Ei ihan priimaa, mutta kuitenkin kelvollista. Pakkausluukut päästivät parin tunnin hallitreenin aikana desin verran vettä sekä keulaan että perään.

DD Greenland voisi olla mukava kajakki eskimo- ja puljausharjoituksiin, aallokkoon ja miksei retkillekin, jos matala polvitila ei haittaa. Pakkaustilat riittävät viikonkin retkelle, jos retkivarustus ei ole ihan naparetkikunnan luokkaa. Kajakin varalaita on runsaan 80 kilon melojan painolla nelisen senttiä. Parin kymmenen kilon retkilasti ei vielä uita kajakkia liian syvällä.

Hinta on laatuun ja ominaisuuksiin nähden todella kohdallaan. Muutamaa satasta kalliimman ACF-version ulkoasukin on asiallisen tyylikäs.

DD-sarajassa on Greenlandin lisäksi muitakin kiinnostavia malleja. Brittityylinen 512 cm pitkä ja 53 cm leveä, loivan v-pohjan DD Spectre näyttää hintaansa nähden hyvin kiinnostavalta, eikä se ole tyhjänäkään liian kantava keskikokoisellekaan melojalle.

Viime vuonna uutuutena esitelty Artic Sea –mallin 530 pitkä versio puolestaan on ruotsalaismallinen, edestä kapea ja pitkä vesilinjainen nopea kajakki, jolla kuntolenkki voisi sujua todella vauhdikkaasti ainakin tasaisemmilla vesillä.


1 kommentti:

  1. Tuntuiko DD:n greenland yhtä vakaalta kuin Tahen Greenland T ?

    VastaaPoista