perjantai 12. helmikuuta 2016

Melojan venemessut 2016

Grönlantilaismela mutkavarrella ja kaarevalla lavalla.
Luulin jo nähneeni kaikki mahdolliset kajakkimelatyypit. On suora- ja ergo-varrellisia retki- ja merimeloja, kuppimeloja, grönlantilaisia ja aleuttimeloja. On puuta, alumiinia, ämpärimuovia, nylonia, lasikuitua ja hiilikuitua. Mustia, värillisiä ja läpikuultavia.
Mutkavartinen, käsintehdyn grönlantilaismelan proto perinteisen eskimomelan ja retkimelan välissä.
Bear&Water toi osastonsa vuosien tauon jälkeen venemessuille ja tarjosi heti kättelyssä pienen yllätyksen, hiilikuidusta laminoidun ja muovilla pinnoitetun mutkavartisen grönlantilaismelan. Esillä olevan yksiosaisen melan proto painaa 647 grammaa. Tuotantoon tulevat, käsin laminoitavat  melat painavat 610-650 grammaa. Lavat ovat kaarevat ja varsi koko matkalta voimakkaan soikea. Erikoisen melan saa omakseen 250 eurolla.
Vaalensininen Melker ja vaalean vihreä Projon Enduro. Melkerin messuhinta on 1780€ ja Enduron 1250€. Endurossa ei ole evää. Peräsimen saa lisähintaan.
B&W:n hyllyssä oli vihreä Prijon Enduro, joka on suunniteltu legendaarisen Yukon Expeditionin seuraajaksi. Yukonin valmistus on ainakin toistaiseksi lopetettu, ja viimeiset kappaleet ovat päätyneet Yukon-friikkien kätköihin. Enduro on tukevan oloinen, 453 cm pitkä, 62 cm leveä, 27 kiloinen ja sen tilavuus on 376 litraa. Huomioni kiinnittyi muhkeaan istuimeen, jota voi säätää pituussuunnassa ja monipuolisesti säädettäviin reisitukiin. Isoaukkoinen, 130 kiloa kantava kajakki sopii valmistajan mukaan 70 – 115 kiloiselle melojalle.

Esittelyvideon mukaan kajakki kääntyy näppärästi kallistelemalla, ja kallistusta se näyttää kestävän reilusti. Enduroa myydään Yukonin tapaan Allround-kajakkina. Päällisin puolin Enduro näyttää juuri sellaiselta kajakilta, millä voisi laskea kesäkuussa Ounasjoen ja meloa sileällä Päijänteellä Padasjoelta Kelventeelle viikonloppuretkelle.

Prijon Enduron istuimen selkänoja vaikuttaa muhkealta. Istuinta voi säätää pituussuunnassa. Reisituet säätyvät pituus- ja sivusuunnassa.
Toinen B&W:n uutuus oli ruotsalainen Melker Uvlön –kajakki. Viisimetrisen Melkerin kölilinja on suora ja pitkä. Mieleen tulee Seabird H20 tai vaikkapa Welhonpesän Artic Sea 500. Kajakin rakenne on mielenkiintoinen. Se on laminoitu hunajakennorakenteisen bambu-sukan ympärille. 51,5 cm leveä Melker painaa vain 21 kiloa ja sopii 50-75 kiloiselle melojalle. Peräsimellä varustettua kajakkia valmistetaan myös 30 cm pitempänä ja kilon verran painavampana, 75-100 kiloiselle sopivana HV-versiona.

Ylhäältä Skim Beaufort, Venture Easky ja Venture Capella.

North West Importin osaston merkittävin uutinen oli, että Skim-kajakkien valmistus jatkuu Kokkolassa entisin voimin, mutta uudella Skim Kayaks/Charger Technology -nimellä. Ja että NWI myy edelleen Skimkayaksin malleja entiseen tapaan. Kotimaassa tapahtuva valmistus mahdollistaa kohtuulliset toimitusajat ja joustavan räätälöinnin. Messuilla Skimejä myytiin 20% alennetuin messuhinnoin.


NWI:n mukaan kajakkien LV-mallien kysyntä on ollut kasvussa. Osastolla oli esillä mm. Braveheart LV, joka sopii vähän kevyemmälle/pienemmälle melojalle. Retkikajakkia ostaessa tuijotetaan usein kajakin maksimikantavuuteen. Lasketaan, että oman painon lisäksi kajakin tulee kantaa 30-40 kiloa retkitavaraa. Tästä seuraa, että kaikki ne melontakilometrit jolloin ei olla retkellä, melotaan liian kantavalla ja pinnassa kulkevalla kajakilla. Moni retkikäyttöön tehty v- tai pyöreäpohjainen kajakki on tyhjänä kiikkerä ja herkkä tuulelle. Vastaavasti pieni ylikuorma ei estä retkeilyä kohtuullisessa kelissä. Kajakki vain kulkee vakaammin javähän syvemmällä.Eurassa toimiva Kajaksport on tuonut markkinoille hiilikuituiset grönlantilais- ja merimelat. Samoilla suomalaisilla valmistuslinjoilla kuidutetaan myös jääkiekkomailoja. Kaksiosaisten melojen pituussäädön vipu on esimerkillinen. Tosin grönlantilaismelassa vivun kohouma voi haitata joustavaa otteensiirtoa melan pituussuunnassa. Sea Performance carbon säätyy 215–225 cm ja painaa 690 grammaa. Lavan koko 660 neliösenttiä. Inuksuk on 215–228 cm pitkä ja painaa 770 grammaa. Lavan leveys on 95 mm. Molemmat melat maksavat 400 euroa.

Wenonahin kanootteja erilaisita materiaaleista ja erilaisin varustein. Malleja on variaatioineen paljon. Keveimmillään viisimetrinen kanootti painaa reilusti alle kaksikymmentä kiloa.
NWI oli tuonut messuille käytännössä koko myymälänsä kaluston. Esillä oli mm. Skimin koko mallisto, muoviset Ventura ja Capella, Viking Icon, Marlin Activ ja joukko Wenonahin inkkareita. Inkkarin ostajalle messut ovat hyvään aikaan. Wenonahin inkkarimalleja voi tilata useista eri materiaaleista valmistettuina ja eri tavoin varusteltuina. Jos haluaa kesäksi mieleisensä inkkarin, tilaus on tehtävä nyt. Ei ihme, että NWI pitää messuja myynnillisesti merkittävinä.


Welhonpesän pieni osasto oli vähän piilossa eri kerroksessa kuin B&W ja NWI. Esillä oli yksi kajakki jokaisesta lajityypistä. Koottava Point, Star Duo -kaksikko, Perception Carolina –peruskajakki, Artic Sea –kuntokajakki, Tiderace Xplore-M –merikakajakki, Epic-surffisuksi, kalastuskajakki ja kaksi inkkaria. Varsinaisia uutuuksia ei ollut.

Kiinnostava ja kaunis, mutta kallis (435€) grönlantilaismela oli Gearlabin Akiak. Kaksiosaisen melan katkaisunappi on hiilikuitua ja suojattu kumisella pannalla. Melan lavat saa tilauksesta haluamansa värisenä, mutta toimitusaika vaihtelee tilausajankohdan mukaan. Lapojen kärkiosat on vaihdettavissa. 215 cm pitkänä mela painaa 820 grammaa. Gearlab Akiak voisi olla hyvä merkkipäivälahja sellaiselle melojalle, jolla jo on melkein kaikkea.Hypistelin Ursuitin osastolla keltaista Ursuit Gemino Venture –kuivapukua. Puku puetaan päälle kuin anorakki ja housut, ja osat liitetään yhteen vyötäröllä kulkevalla vetoketjulla. Vetoketju lukittuu järeällä lukituslevyllä. Voiko kevennyksellä käynti kuivapuvun kanssa olla tämän helpompaa. Puvun takamus ja polvet on vahvistettu, hihat leikattu melontaan sopiviksi ja mm. huppuun kertyvälle vedelle on rintamuksessa poistoaukko. Oikeanpuoleisessa hihassa ja rinnuksessa on vesitiiviit taskut. Kaulus on laeksikumia.

Vaemmalla Ursuit AWS, oikealla Ursuit Gemino Venture
Viimeistelty ja mietityn oloinen puku maksaa messuilla 1240 euroa (ovh. 1544€), eli käytännössä tuplat useisiin muihin kuivapukuihin verrattuna. Ursuitin pukuihin liittyy kätevä ja edullinen ”koeponnistus” ja huoltomahdollisuus, myös halvempiin malleihin. Ursuit testaa  ja huoltaa esittelijän mukaan muitakin merkeejä, mutta hinta on silloin kovempi.

Pohdin kuivapuvun hintaa harrastuksen kokonaiskustannusten näkökulmasta. Jos meloo kylmissä vesissä ja merellä, kannattaa ehkä sittenkin panostaa hyvään kuivapukuun ja turvavarusteisiin ja tinkiä kajakin valinnassa. Neljän tonnin kajakin sijasta voi ostaa kolmen tai kahden tonnin kajakin. Ei sellaisetkaan huonoja ole. Itse meloin Suomenlahden läpi Maarianhaminaan asti reilun tuhannen euron merikajakilla.

Viiden tuhannen euron panostuksella saa parhaan (kalleimman) mahdollisen kuivapuvun, hiilikuitumelan ja esim. Skimin tai vielä edullisemman Kaymanin kajakin. Ja vielä jää satoja euroja liiviin ja muihin varusteisiin. Vaihtoehtoisesti samalla summalla saa Tideracen merikajakin, hiilikuitumelan ja melonta-anorakin. Koko paketin saa toki kokoon ihan meriretkille soveltuvien varustein alle kolmellakin tuhannella. Esim. Bigfoot #1, Peak kuivapuku tai Hikon anorakki + housut, 20 tai 60 prosenttinen hiilikuitumela ja laadukas liivi jää hinnaltaan paljonkin alle kolemn tuhannen.

Ursuitin vetoketjun lukko ruuvataan paikalleen kahden (alla) ohjausnastan avulla.

Puin ensimmäisen kerran päälleni Hokan melontaliivin. Hokka käyttää liiveissä ryynimäistä polystyreeni-täytettä, joka on lämmin, ilmava ja muotoutuu liikkeen mukana. Polystyreeni-rakeet on osastoitu eri puolille liiviä. Vaikka liivin tulisi reikä, koko liivi ei tyhjene. Lämmin polystyreeni toimii hyvin tauolla istuinalustana tai retkiyöllä tyynynä. Hokka tuntui päällä kevyeltä ja miellyttävältä, vaikka koko oli minulle pykälän verran pieni.

Hokan "ryyni"liivejä saa erivärisinä. Yhteinen piirre on aina yksi huomioväri esim. niskakellukkeessa.
Melontaliivin tapaan Hokassa on reilut taskut ja kiinnityslenkit edessä ja bonuksena kännykkätasku liivin sisäpuolella hiha-aukon laidassa. Vyötäröhihan pinta on kumimainen eikä se nouse kovin helposti omia aikojaan tai edes vedessä kainaloihin. Niskakelluketta ei ole totuttu melontaliivissä näkemään, mutta uskon sen lämmittävän mukavasti tuulisella selällä. Niskakellukkeen väitetään haittaavan eskimon tekoa. Epäilen sitä, mutta pitäisi joskus kokeilla. Ehkä väite on samalla tapaa teoreettinen kuin kuivapuvun lahkeisiin pakkautuvan ilman vaikutus pelastautumiseen. En ole käytännön pelastautumistilanteissa huomannut mitään ongelmaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti