torstai 4. huhtikuuta 2013

Tiderace, lähtö rannikolle lähenee

Hain tänään Welhonpesästä Suomen rannikon melontaa varten Tiderace Xplore-L -kajakin. M-koko tuntui keveissä vaatteissa mukavan jämptiltä, mutta päädyin kuitenkin isompaan L-kokoon. Onpahan jalkaterille paremmat tilat ja kantavuus riittää paremmin kuukauden retken varusteille.

Tiderace Xplore-L on 550cm pitkä ja 53 cm leveä. Tilavuus on 380 litraa.

Retken valmistelut ovat hyvässä vauhdissa. Pidän retkeltä reaaliaikaista blogia, mikä tuottaa tiettyjä ratkaistavia asioita. Spot-hätälähetin kertoo satelliitille kymmenen minuutin välein sijaintini, ja etenemistäni voi seurata lähes reaaliajassa mistä tahansa netin ääreltä.

Tideracen takakansi on matala, aukon etureunassa korkeutta on 33 cm.  Edessä olevaa päiväluukkua ei edes huomaa kajakkiin istuutuessa.

Käytän bloggaukseen tablettikonetta ja Nikonin vesitiivistä kameraa. Nikon Coolpix AW 110 siirtää kuvat tabletille langattomasti. Nikonissa on mukana gps ja kompassi. Jokaisessa kuvassa on mukana aika- ja paikkatieto ja myös suunta, mihin päin on kuvattu.

Tabletti auttaa navigoinnissa siellä, minne minulla ei ole muuta kuin 1:200 000 yleiskartta. Tällaisia alueita on kaitale Vaasan eteläpuolella ja Lohtajalta pohjoiseen. Vaasasta lähetettiin tänään minulle seudun melontakartta. Ehkä tulostan maanmittauslaitoksen karttapalvelusta esim. 1:100 000 kartat puuttuvilta osuuksilta.

Aukko on 87cm x 49 cm. Reisituet on juuri oikealla kohdalla. Ehkä teippaan niiden alareunaan sentin verran retkipatjaa tuntuman parantamiseksi. 

Koskapa teen retkellä kuvaa ja tekstiä, tarvitsen paljon sähkövirtaa. Tilasin kaksi 13 000 mAh virtapankkia. Toisella lataan puhelimen ja iBadin ja toinen latautuu melonnan aikana aurinkopaneelilla.

Pohdin vielä, käytänkö retkellä välikuivapukua vai tavallista kuivapukua. Välikuivapuku on varmaan ihan ok retken alkuvaiheessa, kun sääennuste povaa räntäsadetta. Sään lämmetessä se voi tuntua liian lämpimältä, koska sen alla ja päällä pitää olla jotain vaatetta.

Ruoka-asiat pitää vielä kokeilla ja suunnitella. Ja karttaa pitää vielä katsella sillä silmällä, mistä voisi saada juomavettä ja ruokatäydennystä.

Tideracessa ei ole peräsintä. Evän säätönuppi on sen verran takana, ettei siihen meloessa revi sormenpäitään. Rockeria on kohtalaisesti. Pohja on melko loiva v-pohja ja kantit pyöreät. 

Tässä vaiheessa meri on vielä vankassa jäässä. Vajaan viiden viikon kuluttua on tarkoitus lähteä. Huomenna testaan Tideracea uimahallissa ja sen jälkeen alan seurata, mistä löytyisi sen verran sulaa, että voisi totutella taas matkamelontaan. Jonain yönä nukun teltassa pihalla ja kokeilen, riittäkö makuupussini mahdollisissa yöpakkasissa.


4 kommenttia:

  1. Tiedoksi itselläni X-plore S mallissa ilmennyt ongelma. Kovassa myötäaallossa tai takaa sivulta tulevassa tuulessa X-ploren evää ei saa uimaan riittävän syvällä ja se ei riitä lukitsemaan perää lähellekään riittävästi. Tämä jopa silloin kun lastasin kaikki juomavedet suoraan evän päälle kajakin perään. Tutkaile ja pidä silmällä miten käy isomman mallin kanssa. Itse tulen vaihtamaan kajakkiin kajaksportin evän joka mallinsa vuoksi ui ääriasennossa huomattavasti syvemmällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset hyvästä havainnosta. Pitääpä kokeilla evän pitoa heti, kun avoveteen jossain pääsee.
      Mitähän tapahtuisi, jos lastaisitkin juomavedet eteen myötäaallokossa ja -tuulessa. Silloin kajakki ei nouse tuuleen niin herkästi kuin takapainoisena. Evällinen surffilautakin kääntyy tuuleen kun painoa siirretään taakse, ja myötäiseen kun paino on edessä. Minä olen tasapainottanut kajakkia maltillisesti tällä tavalla aina vallitsevan tuulen suunnan mukaan. Peräsimellisen kajakin peräsin kun tuppaa olemaan usein ilmassa silloin, kun sitä eniten tarvittaisiin suunnanpitoon.
      Kokeilen kyllä ehdottomasti evän pitoa ja sopivaa painopisteen paikkaa ennen kuukauden retkelle lähtöä.

      Poista
  2. Kajakin runko on muotoiltu siten että sen perustoiminnassa eteenpäin melottaessa keula lukkiutuu veteen ja perä on "vapaana". Tästä syystä kajakki jota melotaan ilman evää(tai peräsintä) pyrkii kääntämään keulan kohti tuulta. Syystä että keula on vedessä lukkiutuneena ja tuuli puhaltaa perää mennessään. Evän koko tarkoitus on lukita perä tiukempaan kuin keula, jolloin tuuli alkaa siirtää keulaa tuulen mukana perän sijaan. Tämä siis näin aina kun kajakki liikkuu, mikäli kajakin suunnittelussa ei ole tapahtunut virhettä. Tästä voidaan myös päätellä, että kovassa tuulessa haluttaessa kääntyä melomaan vastatuuleen, kannttaa kääntyä liki pysähdyksissä. Vatatuulta kohti haluttaessa kannattaa lisätä vauhtia hiukan, koska silloin keula lukkiutuu veteen tiukemmin. Ilman hyvin toimivaa evää myötätuulessa meloessa Xploren "irtonainen" perä saa tuulesta ja takaa tulevasta aallosta vauhtia ennen kuin edessä veteen puskeva keula ja siksi pyrkii kokoajan liirtoon ja "ohittamaan keulan" jommalta kummalta sivulta. Paremmin aaltoon uppoava evä estäisi tuon sivulle pyrkimisen. Evä sijaintinsa johdosta uppoaa aaltoon paremmin kuin peräsin. Surffilauta käyttäytynee hiukan eritavalla kuin kajakki tasaisen keulanmuodon johdosta.

    VastaaPoista
  3. Välikuivapuvusta.
    Melon aktiivisesti kuivapuvulla ja välikuivapuvulla. Välikuivapukua käytän kevät- ja syyskeleissä hikilenkeillä. Se hengittää ainakin paremmin kuin kuivapukuni (Palm Sidewinder Torrent).

    Olen kyllä kuullut huhuja kuivapuvuistakin, jotka pitävät paidan kuivana.

    VastaaPoista