Opettelin uimahallissa re-entry -eskimoa. Re-entry on nopea ja kätevä tapa nousta takaisin kajakkiin, jos on syystä tai toisesta tippunut kyydistä. Tapa vaikuttaa aluksi hankalalta ja hitaalta. Tosiasiassa re-entry on huomattavasti melakelluketta tai muita pelastautumistapoja nopeampi ja siksi turvallisempi. Mutta harjoittelua re-entry kyllä vaatii. Ja peruseskimon osaamista.
Luonnonvesissä re-entryn tekoa helpottaa se, että päällä on melontaliivi. Mahdollinen melonta-anorakki tai kuivapuku myös kelluttavat niin hyvin, ettei välttämättä edes pääse ylösalaisin kajakin alle. Silloin kyytiin mennnään kyljellään olevaan kajakkiin ja noustaan siitä eskimon tapaan kaarivedolla ylös.
Re-entryssä menee Greenlandin kaltaiseen matalaan kajakkin sisään melkoisesti vettä. Vesilastissa olevaa kajakkia on hankala käsitellä ja siksi se on saatava tyhjennettyä mahdollisimman pian. Tilannetta ei juurikaan auta, vaikka aukkopeitteen kiinnittää veden alla. Tosin silloin vettä ei pääsee enää lisää aukkoon, kun kajakki on saatu oikein päin. Korkeampikantinen kajakki voisi ehkä pysyä kuivempana.
Melasta kannattaa pitää huoli. Jos mela karkaa kaaduttaessa tai re-entryä hakiessa, pelastautumien käy vaikeaksi. Karanneen melan voi vetää karkunarusta talkaisin vain, jos karkunaru on käytössä.
(Kokeilin ladata videon suoraan Bloggeriin. Ei näytä toimivan yhtä hyvin kuin YouTuben kautta. Niinpä sivulla on nyt YouTubesta upotettu versio.)
Olen useana talvena harjoitellut erilaisia yksin tapahtuvia pelastautumistyylejä. Re-entry on ainakin minulle nopein ja tehokkain. Olen tehnyt sen myös kuivapuku ja liivit yllä ja silloin se menee juuri kuten kuvasit. Veden poistoon asensin poljettavan pilssipumpun. Omassa bigfoot-kajakissani vettä jää pohjalle noin 5 cm.
VastaaPoistaIlkka V
Käytännössä kaikki on toisin. Siksi näitä pitää harjoitella myös avovesiaikana säännöllisesti kaikki releet päällä ja ilman nenänipsiä. Eskimoita ja muita pelastautumistapoja on tullut hierottua tuon tuostakin lenkkien yhteydessä, mutta käyttökelpoisen re-entryn löysin vasta uimahalliissa. Kunhan jäät lähtevät niin,..
VastaaPoistaTositilanteessa tilanne on eri kuin harjoituksissa. Kun aalto kaataa, ei enää mietitä, onko mela oikealla puolella jne. Keli on silloin yleensä kova ja tilanne yllättää. Liike pitää tulla selkäytimestä ilman sen ihmeempää miettimistä. Koskessa nämä on itsestään selviä asioita, sileän veden virkistys- ja retkimelojalle ei ehkä niinkään.
Re-entry on nopea tapa päästä kajakkiin. Mutta ongelma tulee sen jälkeen, kun kajakki on täynnä vettä, kuinka sen tyhjentää. Kovassa aallokossa lippoaminen ei toimi, aukosta tulee vettä lisää, koska kajakki ui normaalia syvemmällä jne. Samoin kajakki on erittäin epävakaa vesilastinsa ansiosta. Joskus mietin kiinteän pumpun toimimista. Sellaisi näkyy ainakin joissakin Saksalaisissa kajakeissa.
VastaaPoistaJyrki
Tipahdin kerran mereen Nauvon ja Taalintehtaan välillä kovassa aallokossa. Kaveri oli mukana ja pääsimme lauttautumaan. Kajakin pumppaaminen käsipumpulla kesti kauan ja oli yllättävän työlästä. Kajakkiin nousu kesti ehkä kymmenen sekuntia. Kajakkiin jäi silti joitakin kymmeniä litroja vettä. Retkilastissa olevan kajakin melominen oli työlästä huljuvan vesilastin kanssa varsinkin, kun peräsin oli irronnut ja roikkui miten tahtoi ohjausvaijereiden varassa kajakin perän alla. Saaressa poikkeaminen oli mahdollista parin kilometrin päässä. Hoidin peräsimen kiinni ja kajakin tyhjäksi. Kovin monta kilometriä enempää ei siinä kelissä olisi jaksanut mennä ohjauskyvyttömällä kajakilla.
PoistaJalkapumppu lienee paras ja helpoin ratkaisu veden poistoon. Ainakin yksinmelojan kannattaisi sellainen hankkia ja asennuttaa. Jalkapumppuja saa jälkiasennettavina tarvikkeina:. http://www.welhonpesa.fi/tuote/360/bosworth-guzzler-450-lws