perjantai 25. helmikuuta 2011

Käyttäjäkokemuksia kajakeista, RTM Artic Nova

RTM Artic Nova oli toinen kajakkini. Ensimmäisen rakensin itse vanerista, lasikuitunauhasta ja epoksista. V-pohjaisen, korkealla istuttavan vanerikajakin jälkeen laakean pyöreäpohjainen ja leveähkö Artic tuntui vakaalta ja turvalliselta. Vaikka istuinaukko on melko suuri, saa sen reunoista jonkin verran tukea jaloilla. Vanerikajakkia piti meloa kilpatyyliin, tämä sen sijaan tuntui heti retkikajakilta.


RTM Artic Nova on hyvä mökkikajakki ja sopii aloittelijalle. Sen ominaisuudet riittävät jokiretkiin ja rauhallisille selille. Satunnaisesti melovalle, kalastavalle tai lintuja bongaavalle se riittää ainoaksi kajakiksi. Voisin laskea sillä vaikkapa Ounasjoen kevein retkivarustein.

Artic on vakaa, kulkee helposti suoraan ja sillä saattaa meloa kymmeniä kilometrejä päivässä. Muovinen kajakki on 4,3 metriä pitkä ja 63 senttiä leveä. Kajakki painaa reilut 20 kiloa. Sen jaksaa hyvin nostaa auton katolle tai kantaa jonkin matkaa rantaan. Edessä ja takana on kumikantiset pakkausluukut. Kansikuminauhoja on vähän.

Kajakissa on nelipykäläiset kiinteät jalkatuet, joista etummaisin oli liian kaukana ja muut liian lähellä. Siksi vaihdoin siihen säädettävät jalkatuet, joilla melonta-asennon sai sopivaksi. Istuimen pohjalla käytin sentin paksuista solumuovilätkää, ettei istuimen etureuna painaisi takareisien yläosaa. Kannen alle liimasin samaista sentin vahvuista retkipatjaa paremman reisituen aikaansaamiseksi.

Ensimmäisissä koekaatumisissa kajakin takimmainen väliseinälaipio irtosi ja kajakki täyttyi vedellä. Liimasin ja tiivistin molemmat laipiot kummaltakin puolen Marine Coop – liimalla eikä irtoamis- tai vuoto-ongelmia enää ilmennyt. Ruuvasin kanteen joukon heloja ja kunnolliset kansiköydet pelastautumis- ja pakkaustarkoituksia varten.

Pienen virittelyn jälkeen RTM Artic Nova toimi hyvin kaikissa niissä vesissä ja keleissä, missä uskalsin sillä meloa. Parhaimmillaan se oli rauhallisilla järvenselillä ja tulvivassa Kalajoessa. Eskimoharjoitusten edetessä siirsin istuinta pari senttiä eteenpäin, jolloin taakse pääsi nojautumaan paremmin. Eskimo helpottui huomattavasti.

Pohjan muoto on keskiosassa laakean pyöreä. Se muuttuu keulaa ja perää kohti v-pohjaksi ja päättyy evämäisesti molemmissa päissä. Pohjan sivulinja, rocker, on suora, evien kanssa jopa aavistuksen negatiivinen. Niinpä muoviset perä ja keula kuluivat parin vuoden rantautumisten seurauksena jonkin verran.

63 sentin leveys rajoittaa jonkin verran kunnollista melonta-asentoa. Myös aavistuksen luistavat selkätuen hihnojen lukot aiheuttavat sen, että melonta-asento painuu helposti takanojaksi. Takanoja on tehoton ja nopeasti hartiat kipeyttävä asento. Varmistin selkätuen hihnojen säädöt reilunkokoisilla hakaneuloilla.

Ihan metriseen aallokkoon en Articilla mennyt. Puolimetrisessä pärjää vielä ihan hyvin. Kajakki pitää melko hyvin suuntansa sivu- ja myötätuulessa. En Articilla meloessani päätynyt yhtään kertaa sellaiseen aallokkoon, virtaan tai tuuleen, jossa olisin ollut sen kanssa todellisissa vaikeuksissa. Osaltaan on kysymys vähäisestä melontakokemuksesta ja terveestä harkintakyvystä.

Pyhäjoella meloin muutaman metrin tuulessa merelle. Aallokon alkaessa nousta käännyin ja jatkoin rannan suunnassa. Nykyisellä melontakokemuksella ja merikajakilla en olisi vielä sellaiseen aallokkoon reagoinut. Tulvivassa Kalajoessa kajakin kääntäminen virrassa tuntui työläältä. Ehdin mennä kymmeniä metrejä alavirtaan ennen kuin sain kajakin ympäri.

Valkjärvellä jäiden seassa meloessa kajakki tuntui vakaalta. Evämäinen keula ei noussut helposti jään päälle. En tiedä oliko tarpeenkaan nousta. Vanajaveden ja Hiidenjoen retkilläni kajakki toimi lähes tyynissä keleissä hyvin ja tuntui turvalliselta. Pitempään istuessa pienet puutteet ergonomiassa alkoivat haitata.

RTM Artic Nova on edullinen ja monikäyttöinen kajakki. Suurimmat puutteet lienevät samansuuntaiset kuin muissa vastaavanhintaisissa peruskajakeissa. Kansi on takaa turhan korkea ja istuin aukossa liian takana. Leveyttä on muutama sentti liikaa. Kansiköydet on lähinnä koristeita ja pakkausluukkujen kannet kustannussyistä pinta-asennettuja. Pohjan etu- ja takapään muoto suosii helppoa suoraan melomista ketteryyden kustannuksella.

Pienellä virittelyllä tällaisesta kajakista saa edullisesti itselle sopivan, monikäyttöisen ja helpon käyttökajakin. Kovin nopeahan se ei ole, mutta vakaa ja helppo. Oasis lienee lähinnä vastaava kilpaileva malli. En ole sellaista kokeillut. Kuvien perusteella sen keulan ja perän muoto vaikuttavat onnistuneemmalta kuin RTM:n.

Luovuin kajakistani melottuani sillä reilut kaksi kesää ja yhden uimahallikauden. Joki- uimahalli- ja reissukäyttöön haluaisin vastaavankokoisen mutta kapeamman muovikajakin. Rockeria saisi olla jonkin verran ja kansihelat ja -köydet asianmukaiset. Kokeilemani Sun Costal tai Star 500 PE ovat melkein sellaisia. Näistä Costal tuntuu kokoisekseen painavalta ja Star turhan pieniaukkoiselta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti