keskiviikko 28. elokuuta 2013

Tiderace Vortex koemelonnassa


Osallistuin melontaohjaajakurssille Tiderace Vortex –kajakilla. Meloin kajakilla lisäksi järvioloissa joitakin kymmeniä kilometrejä.

Rotaatiovalettu muovinen Tiderace Vortex on suunniteltu saman valmistajan lasikuituisen Xtran pohjalta. Vortex on 505cm pitkä ja 56,5cm leveä. Vesilinjan pituus on noin 435cm ja leveys 55,4cm. Kajakin pohja on lähes tasainen, sivut ovat pystysuorat ja kantit melko terävät.
Tiderace Vortex soveltuu hyvin viikonloppuretkeilyyn. Muovisena ja tukevatekoisena sitä on helppoa ja huoletonta käsitellä kivikkoisilla rannoilla.

Pohjassa on kaksi pitkittäistä parisenttistä uraa, ”negatiivista köliä”, jotka helpottavat suunnanpitoa ja jäykistävät muovikajakin vain lievästi kaarevaa pohjaa. Rokkeria on melko paljon, Tyhjänä kajakki kelluu perä ilmassa.
Tiderace Vortexin istuinaukossa reisituet on tukevat ja kohdallaan. Vaikka aukko on oitkä, pitää jalat pujottaa sisään vuorotellen.

Istuinaukko on suuri, 87 x 49cm. Reisituet lohkaisevat aukon reunoista isot siivut, pitkäjalkaisen on pujottauduttava aukkoon yksi jalka kerrallaan. Istuintuntuma on hyvä, kajakki kytkeytyy tiiviisti, vaikkei ahdas olekaan. Kallistukset, tuennat ja eskimot on helposti hallittavissa lantiolla. Selkätuki on jäykkä, leveä ja pehmustettu muovikaista. Vaikka tuki ei käytössä hiertänyt, pidän itse enemmän kapeasta selkäremmistä.
Etukannen reilut viisteet mahdollistavat tehokkaan melontatekniikan. Kannen ura tukevoittaa kajakin rakennetta. Kansiköysistö on riittävä, Nokalla on kolo upotettavalle kompassille.

Jakatilat matalan etukannen alla on vaatimattomat. Vaikka kajakki on keskeltä 30,5cm korkea, etukannen reunat laskeutuvat reilusti alas hyvän melontatekniikan mahdollistamiseksi. Etukansi myös laskee etuaukkoon asti voimakkaasti. Jalkateriä ei missään tapauksessa saa pystyyn muualla kuin kajakin keskellä. Harvassa muussakaan kajakissa saa. Aukko ei salli polvet yhdessä melomista. Istuin lähes kahdeksan tuntia kajakissa kahdessa erässä. Jalat eivät puutuneet eikä varpaat turtuneet.
Vortexin pohja on lähes tasainen. Pohjan keskiosassa kulkee kaksi "negatiivista köliä", jotka tuovat siuntavakautta  ja jäykistävät laakeaa pohjaa.

Vortex sietää kallistusta kaatumatta enemmän kuin oma alaselkäni taipuu.  Kajakin aukonreunan voi kallistaa reilusti veden alle niin, ettei kajakki vielä kaadu. Vastaavaa kallistuksensietoa olen nähnyt vain BD:n Fjell –kajakissa. Tuntuu, ettei kajakkia saa vahingossa paikallaan kaatumaan. Muovikajakkien tapaan aukon reunus on liukas ja pyöreähkö. Neopreeninen aukkopeitto on kiinnitettävä huolellisesti ja aukon reunaa on hyvä karhentaa.
Etupäiväluukku on pieni, mutta riittävä. Kannan alle mahtuisi isompikin jalkatilaa haittaamatta. 

Alku- ja keskiasteen vakaudesta on iloa kajakkiin mennessä ja siitä noustessa esim, korkealle laiturille. Vortexiin voisi nousta seisomaan polvien tutisematta. Vakaus auttaa myös ylätuessa ja eskimossa. Kun kajakin saa pyörähtämään aavistuksen kylkiasennosta ohi, niin se kääntyy loput lähes itsestään, jos painopiste on riittävän alhaalla. Istuinaukko salli takanojaa reilusti.

Vakauden ja reilusta rokkerista johtuvan ketteryyden ansiosta Vortex sopii hyvin aallokossa puljaamiseen ja myös ensimmäiseksi kajakiksi. Vortex voisi hyvin olla porukan yhteinen kajakki, jolla kokeneet nauttivat murtuvissa aalloissa ja aloittelijat opettelevat peruskäännöksiä.  Muovisena se kestää kolhuja ja on huoleton kaikissa oloissa, kunhan muistaa säilyttää kajakin mieluiten varjossa ja hyvin tuettuna. Muovikajakit voivat muuttaa muotoaan ja pohja lommahtaa sisään pikku hiljaa lämpimässä auringonpaisteessa.
Vortexissa on reilusti rokkeria. Vieressä keltainen Rainbow Oasis.

Tiderace Vortex on helppo ja mukava melottava. Harmi etten päässyt kokeilemaan kajakkia kunnon aallokossa ja surfissa. Pohjan muoto ja kajakin ketteryys kertovat siitä, että tällä kajakilla surfaa helposti. Ketteryys ja tukevuus houkuttelevat myös jokireiteille. Brittiläinen Vortex on alun perin suunniteltu nimenomaan vuorovesiaalloissa surfailuun.

Tavaratiloihin mahtuu muutaman päivän retken tavarat. Päiväluukun aukko on riittävän iso, mutta takana voisi olla soikea aukko pyöreän sijaan. Etupäiväluukku on pieni, sinne mahtuu puhelin, pokkarikamera ja pienet eväät. Selkätuen taakse jää tilaa ehkä viiden litran vesipussille tai rantakengille.

Vortex on helposti ohjailtavissa kallistamalla. Peräsintä ei ole eikä sitä tähän kajakkiin kaipaa. Muovinen evä tottelee aukon sivussa hieman koholla olevaa liukusäädintä. Sentin verran kyljestä nouseva säätimen tappi voi osua sormille, jos vetää melan kajakin sivua pitkin taakse asti. En tarvinnut meloessa evää montakaan kertaa.

Tiderace Vortex on laskuitukajakkia selvästi painavampi. Valmistaja ilmoittaa painoksi 28kg, mutta kajakki tuntui sitäkin painavammalta. Auton katolle nostaessa piti tarkistaa, onko luukuissa sittenkin vettä. Painolla on syynsä. Kajakki on tukevaa tekoa. Sillä voi huoletta kolistella kiville ja surfata vauhdilla rantahiekkaan.
Istuin on tukeva ja sopiva. Selkätuki on leveä, jäykkä ja pehmustettu muovikaista. Tuen etäisyyttä ja kallistustakin voi säätää. Jäykkä selkätuki huonossa asennossa hiertää ennen pitkää alaselkää. Isommala Tiderace Xplorerilla meloessani irroitin tuen toiset kiinnitysruuvit niin, että tuli pääsi liikkumaan ylös alas. Ei hiertänyt, ja aukon takaosaan oli helppo pakata vesipussi.

Vortexin ulkopinta on karheaa muovia myös pohjassa. Sileä olisi vedessä liukkaampi, mutta kolhut ja naarmut näkyvät sileässä helpommin. Kajakkia ei ole tehty nopeaan kuntomelontaan vaan tukevaksi ja ketteräksi play-kajakiksi aallokkoon. Silti Tiderace Vortexilla pysyy helposti mukana retkivauhdissa. Mittasin iltalenkkini keskinopeudeksi 8,1 km/h. Ohjaajakurssilla en jäänyt porukasta jälkeen edes nopeiden vetojen aikana.
Tiderace Vortexilla pysyy hyvin retkiporukan mukana. Keskinopeuteni normaalilla iltalenkillä oli yli kahdeksan kilometriä tunnissa. Kuvassa tutkitaan reittiä ohjaajakurssilla.

Tiderace Vortex voisi olla ensimmäinen oma kajakki, jonka ominaisuudet eivät lopu kesken, vaikka retket suuntautuisivat myöhemmin aallokkoon, jokiin ja 1-2 luokan koskiin. Vortex voisi yhtä hyvin olla ohjaajan tai kouluttajan kajakki, jolla pääsee ketterästi ja nopeasti liikkumaan koulutusryhmän ympärillä. Vortex voisi olla monipuolisesti lajia harrastavan kajakki jokiretkille, järville ja merelle melontatekniikan opetteluun, hauskanpitoon, virkistykseen ja muutaman päivän retkille.

Tiderace Vortex on merkin ensimmäinen muovikajakki. Laatu on merkin imagon mukaista, hyvää ja viimeisteltyä. Vortex maksaa noin 1600 euroa. Suunnilleen samalla rahalla saa edullisimpia kuituretkikajakkeja tai laadukkaimpia muovikajakkeja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti