torstai 11. maaliskuuta 2010

Eskimo



Uimahalliharjoitukseni näyttävät jäävän tänä keväänä vain pariin kolmeen kertaan. Lähes joka viikonlopulle on jo muuta ohjelmaa.

Talven tavoitteeni oli pyöräyttää eskimo myös vasemmalta puolelta. Näyttää jo menevän, mutta vähän kankeammin. Pyörähdyksen harjoittelua helpottaa, jos liike voidaan kuvata videolle.


Eskimo ei aina onnistu. Painopiste voi olla liian edessä ja alhaalla, melan lapakulma väärin tai joku muu asia haittaa kääntymistä. Video auttaa harjoituksissa aika tavalla. Videolta pääsee kaikessa rauhassa katsomaan, mitä siellä veden alla oikein tapahtuu. Miten mela menee ja miten pää.
Minulle vasen puoli on hankalampi kuin oikea. Selkäni on keskivaiheilta jäykkä, ja riittävä nojautuminen takakannelle ei onnistu. Siksi pää pitäisi pitää ihan loppuun asti takana ja tarpeeksi alhaalla.
Tässä klipissä käännös vasemmalta ei onnistu.

Ei silti hätää. Happea kannattaa haukata aina, kun pää edes vähän käväisee pinnan yläpuolella. Silloin voi kaikessa rauhassa palata alkuasentoon ja kääntyä siltä puolelta, mistä se varmimmin onnistuu.

Olen videokuvissa kiinnittänyt huomiota melavedon loppuosaan.  Melasta loppuu vedon päättyessä pito. Pyörähdyksen vauhti hiipuu lopussa, ja joskus vääntö ei riitä ihan ylös asti. Olen kokeillut kääntää melavedon loppuvaiheessa lapakulmaa ja suunnata vedon takaisin eteen. Suosittelen. Melassa pysyy pito ja tuki loppuun asti. Melalla voi hyvin hallita tasapainoaan käännöksen loppuvaiheessa, ja estää välitön uudelleen kaatuminen vaikkapa aallokossa.


Tässä klipissä on käytössäni Star 500 PE, joka on ketterä käsiteltävä, vaikka on viisi metriä pitkä. Kuvaaja sukelsi lopuksi altaan pohjalle, josta kuvasi suoraan ylöspäin. Mielenkiintoinen kuvakulma.

2 kommenttia:

  1. Moikka,

    Tuo videokuvaus on tosi hyödyllistä. Samoin helpottaa opettelua paljon, jos on kunnon sukellusmaski.


    Tuossa kirjoittamani lyhyt artikkeli eskimokäännöksestä: http://www.melontakeskus.fi/artikkelit.php?itemid=91

    VastaaPoista
  2. Hyvä, kattava artikkeli.
    Lantion liikkeestähän loppujen lopuksi on kysymys. Ja painopisteen paikasta.

    Jäykkäselkäisenä joutuu fiksaamaan aika lailla melan liikettä, koska ei taivu riittävän lähelle pyörähdyksen keskipistettä eli taakse, eikä lantio liiku niinkuin joskus ennen.

    Tärkeintä on päästä nopeasti ylös kaatumistilanteessa. Pyörähdystä pitää harjoitella jatkuvasti myös ulkona ja täydet releet päällä, myös kylmässäkin vedessä. Melonta muuttuu mielekkäämmäksi, kun ei jatkuvasti tarvitse pelätä kaatumista. Voi mennä rennommin ja keskittyä eteenpäin melontaan.

    VastaaPoista