tiistai 29. joulukuuta 2015

Jää tuli liian aikaisin


Nurmijärven Sääksjärvi jäätyi tapaninpäivän jälkeen heti, kun tuuli tyyntyi. Vielä jää ei kestä retkiluistelijaa, mutta monta päivää ei näillä pakkasilla tarvitse jään vahvistumista odottaa. Jää paukahteli ja vingahteli iloisesti iltapäivän auringossa kymmenen asteen pakkasessa.
Pintavesi on ollut jäätymisen kannalta riittävän kylmää jo jonkin aikaa, mutta tuuli on pitänyt pinnan jatkuvassa liikkeessä.   Tuulen tyynnyttyä matalan rannan aallot ovat jähmettyneet nopeasti liikkumattomiksi. Jää on sileää vasta ulompana, missä vesi on syvempää.
Päivä pitenee jo, uskokaa tai älkää.

Rannan melontavaja iltapäivän auringossa.

Oli tarkoitus meloa joulun välipäivinä. Tallissani makaa talven ajan sininen P&H Scorpio LV –kajakki, jota kuljetan uimahalliharjoituksissa. En ole itse vielä päässyt kajakkia vedessä kokeilemaan. Istuintuntuman perusteella kajakki on kiinnostava. Ergonomia vaikuttaa hyvältä, istuin ja reisituet mietityiltä ja pohjan muoto ennustaa kohtalaista nopeutta. Oikeastaan vain säätöevän heppoisen ja tarpeettoman tuntuinen lukitus vaikuttaa kummalliselta. Sitä on vaikea käyttää jo paljain sormin saati sitten neopreenirukkaset kädessä.

Nurmijärven Ladun keskiviikkomelonnoissa Scorpio ei kuulemma koskaan jää vajan hyllylle. Uskon sen, enkä ole sitä uimahallissakaan päässyt vielä kokeilemaan. Melontavideoiden mukaan Scorpiolla pysytellään pystyssä melkoisessa aallokossa ja pyöräytellään eskimoita ripeästi ja notkeasti etu- ja takakannelta.

Scorpio tuntuu melko painavalta, melkein kuin Tiderace Vortex. Ehkäpä kolmikerrosmuovi on ämpärimuovia tukevampaa tavaraa. Jonkin verran näyttää pohja  lommahtaneen sisään niin kuin useimmissa melomissani muovikajakeissa. En tiedä, miten suuri merkitys lommahtamisella on käytännössä. 

42 milliä leveä, 240 nastainen Continental Nordic Spike sopii hyvin pyörimään cyclocrossin haarukoiden välissä. Ja pitoa tuntuu riittävän vaikka puuhun kiipeäisi. Tai ainakin melkein.  
Vaikka muovikajakki on huoleton kivisillä rannoilla, karikoissa ja auton katolla, sen säilyttämisen kanssa kannattaa olla tarkka. Parikin viikkoa kesäisessä auringonpaisteessa pehmentää muovia ja kyljellään oleva kajakki voi painua kieroksi. Samoin helteinen päivä auton katolla tiukkojen liinojen alla voi lommauttaa kajakin muotoa pysyvästi.

Tarkoitukseni oli meloa Scorpio vielä vapaiden vesien aikana ja kertoa melontatuntumasta. Meri on vielä vapaa ja sisävesien virtaavat väylät. Ehkäpä sää vielä lauhtuu tammikuussa. Ellei, testilenkki jää huhtikuulle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti