maanantai 31. joulukuuta 2018

Miten aloitan melontaharrastuksen 1.1




Melonta kiinnostaa. Paikkakunnalla tai lähiseudulla ei ole melontaseuraa, Suomen Ladulla ei ole seudulla aktiivista melontatoimintaa, seuratoiminta ei tunnu omalta tavalta harrastaa, tai se ei sovi omaan ajankäyttöön.

Minulta kysytään tuon tuostakin melontaan ja välineisiin liittyviä asioita, ja ylläkuvattu tilanne on kokemukseni mukaan melko monelle melonnasta kiinnostuneelle tuttu. Halutaan meloa kajakilla omassa mökkirannassa tai lähivesillä omaan tahtiin ainoana tavoitteena sopiva liikunta ja ainutlaatuinen luontokokemus. Joitakin tutustumismelontoja olen tuttaville järjestänytkin. 


Asetelma on minullekin tuttu. Eivät läheskään kaikki halua suorittaa eri tasoisia taitotasomerkkejä tai tähdätä harrastuksessaan pitkiin, vaativiin meriretkiin tai vuolaiden koskien laskuun. 

Oma harrastukseni alkoi tavallaan sattumalta, kun rakensin vanerikajakin. Melontatekniikaa opettelin aluksi https://www.kayakpaddling.net/fi/https://www.kayakpaddling.net/fi/-sivuston avulla omassa rannassa. Siitä harrastus eteni askel askeleelta muutamassa vuodessa vaativiin meriretkiin. Ihan yhtä hyvin se olisi voinut pysyä siellä kotirannoillakin. 


Julkaisen tällä sivustolla alkutalven aikana juttusarjan, jossa kerron vinkkejä ja näkökulmia melontaharrastuksen aloittamiseen omin päin, vaikka tosiharrastajat aina suosittelevat hakeutumaan melontaseuraan. Mutta jos ei sitä seuraa ole.

Käsittelen sarjassa ainakin seuraavia aihepiirejä:
1. Välineet – näkökulmia ensimmäisen kajakin, melan ja muiden välttämättömien varusteiden hankintaan.
2. Melomaan – millä tavalla alkuun, melonta-asento ja tekniikka.
3. Ensimmäiset lenkit – miten välttää takapuolen tai jalkojen puutuminen.
4. Pitemmät lenkit – miten voi välttää käsivarsi- ja hartiavaivoja sekä rakkojen syntymistä.
5. Tuuli nousee – melontaa tuulessa ja aalloissa.
6. Kajakki kaatuu – melakelluke ja muut varokeinot.
7. Eskimopyörähdys – onko se pakko osata.
8. Retkelle – kajakin pakkaaminen.
9. Sopiva päivämatka ja reitin suunnittelu.
10. Kokemuksiani eri melontareiteistä.



En anna teksteissäni ostosuosituksia, vaikka mainitsen erilaisia tuotemerkkejä ja hintatasoja. Ajattelen, ettei harrastustaan aloitteleva tai sitä kokeileva halua välttämättä ostaa heti alkuun kalleimpia varusteita. 
Tekstini perustuvat omaan käytännön kokemukseen eri välineistä ja tilanteista runsaan kymmenen vuoden aikana. Pyrin käsittelemään aihepiirejä harrastustaan aloittelevan näkökulmasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti