perjantai 6. maaliskuuta 2015

GoExpo-messut

Welhonpesän ständi. Epic V-10 ja V-8 surfisukset.
GoExpo-messut ovat melojan näkökulmasta Vene-messuja antoisammat. Retkimelontavälineitä on esillä kolmella osastolla, melontakarttoja ja kohde-esittelyjä muutamalla osastolla ja lisäksi on esillä jonkin verran retkeilyvälineitä.

Kartat

Karttakokoelmani karttui tällä kertaa vedenkestävillä Etelä-Karjalan ja Länsi-Uusimaan vesiretkeilykartoilla. Etelä-Karjalan kaksitoistasivuinen 1:50 000 melonta-, veneily- ja kalastuskartasto kattaa Suur-Saimaan, Pien-Saimaan, Väliväylän, Vuoksin, Kuolimon, Ruokolahden reitin ja Simpelejärven. Karttaan on merkitty mm. retkisatamat ja leiri- sekä nuotiopaikat. Reitin suunnittelua ainakin kovassa kelissä auttaa, että karttaan on piirretty myös syvyyskäyrät. 

Graafisesti miellyttävän ja selkeän näköinen Länsi-Uusimaan melonta- ja soutukartasto kattaa alueen Bromarvista ja Hangosta Kirkkonummen ja Espoon rajalle sekä sisämaasta Raaseporin, Karjaan , Lohjan, Nummelan ja Karkkilan vesialueet. Varsin kattavan vesiretkeilykartaston mittakaava on 1:50 000 ja siihen on merkitty tärkeimmät retkipaikat. Syvyyskäyrät ja osa merikarttaan kuuluvista muista merkinnöistä puuttuvat.

Varusteet
Yak Hallertau takaa

Yak Hallertau edestä

Bear&Waterin osastolla tutkin uutta Yak Hallertau retkiliiviä. Liivin erikoisuus on olkaimien liikkuva selkäpuolen kiinnitys. Olkaimet ja olkapäät pääsevät liikkumaan vapaasti, koska olkainvyö liikkuu sivuttain selkäkappaleen kanavassa. Liivin etupuolella on neljä reilua taskua, joista edessä keskellä oleva on avoimena kätevä vaikkapa pokkarikameran tai puhelimen kuljettamiseen. Liivin reilun hinauslenkin vyön lukitus on tuotu etupuolelle.

Yak Apollo
Vaaterekissä roikkui tuplavyötäröinen Yak Apollo –retkianorakki. Vajaat pari sataa maksavassa hengittävässä anorakissa on lateksit hihansuissa ja monipuolisesti säädettävä huppu. Yak Apollo –retkianorakkeja ja niihin sopivia housuja saa eri värisinä ja niitä voi vapaasti yhdistellä.

B&W:n eniten myyty kajakkimalli on vuosien ajan ollut muovinen Rainbow Oasis. Edullista Oasista menee vuokraamoille, melontaseuroille, mökkirantoihin ja harrastustaan aloitteleville. Retkikajakeista suosituin on Wildernessin muovinen, viisimetrinen Tempest. Kalliimmat kuitukajakit eivät ole volyymituotteita, ostajakunta jakautuu kunto-, meri- ja retkimelonnan pieniin erityisryhmiin, joissa etsitään juuri itselle tietynlaiseen käyttöön sopivaa harrastusvälinettä.

Wilderness Focus+R keskellä.
Tempestin ja miksei Oasiksen kanssa samaa ostajakuntaa voisi kiinnostaa Wildernessin uusi Focus+R. Muovinen kajakki on 472 cm pitkä ja 59 cm leveä. Melko suoran kölilinjan ja pystyn keulan ansiosta vesilinja on pitkä, ja kajakki lienee kokonaispituuteensa nähden melko nopea. Wildernessiin monipuolisesti säädettävän istuimen edessä on uusi poljin- ja ohjausjärjestelmä. Kerrankin polkimet näyttävät siltä, ettei varpaat turru tuntienkaan istumisen aikana. 

Wilderness Focuksen poljin on leveä ja tasainen. Eipä turru varpaat.
Welhonpesän osaston tarjonta oli kutakuinkin samanlainen kuin Venemessuilla. Epicin surfisuksien lisäksi kajakkiuutuuksia ei ollut esillä. Varusterekissä oli uusia liivimalleja. Parisataa maksavan Kokatat Maksimus Prime –retkiliivin etupaneelin korkeutta voi säätää koskiliivin tavoin. Kolmekymppiä halvemmassa Astral Seawolf –liivissä on retkimelojan kaipaama kunnon varustetasku. Kevyen liivin selkäpuolella on tuuletusta tehostava verkko. Verkon ja selkäosan väliin voi asetella vaikkapa heittoliinan tai jumapussin. V-Eight puolestaan on hämmästyttävän kevyt kuntomelojan liivi, josta yhtä taskua lukuun ottamatta kaikki ylimääräinen on karsittu pois.

Astral Seawolf-liivin reilu etutasku.
 Hokan kirkkaan värisiä, ryynitäytteisiä liivejä oli kansitakkipituisesta veneilytakista lyhyisiin kajakkimelojan liiveihin. Ryynimäinen sisus helpottaa liikkumista, koska se muotoutuu tilanteen mukaan uudelleen. Aika tavalla vierastan kajakkiliivissä niskan taakse tulevaa vahvaa kelluketta, jonka tarkoitus on pitää pää pinnalla. Mitenkähän sellainen käyttäytyy, jos pitää pyöräyttää eskimo. Pitäisi joskus kokeilla. 
Sandiline Combo Freestyle retkimelontaan. 
Slovenialainen Sandiline Combo Freestyle on mielenkiintoinen melonta-anorakin ja aukkopeitteen yhdistelmä. Eräketun Timo Lehtonen kertoi, että anorakki-aukkari combon saa tilattua tarvittaessa omien mittojen mukaan, jos valmiista valikoimasta ei löydy sopivaa aukon ympärysmitta, vyötärönympärys- ja hartianleveyskokoa.

Anorakki-aukkari yhdistelmän idea vaikuttaa kiinnostavalta ja toimivalta, paitsi jos kaatuu ja poistuu kajakista. Mallista riippuen kahdesta kolmeensataan euroon maksava asuste on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ja varmasti vastaavalla idealla toimivaa myrskysadetakkia toimivampi. Mallin alkuperä juontaa gröönlantilais-melojien pukuun, mistä se on alkanut yleistyä koskimelojien käytössä. Kannattaa kokeilla retkikäytössä.

Roto-sportin Buranin loiva v-pohja. Taustalla Lettman Skinner.

Roto-sportin Buranin myyntinimi Suomen markkinoille on vielä mietinnässä.
Slovenialainen Roto-sport on suuri rotaatiovalujen valmistaja. Buran-kajakin hitsatut laipiot vaikuttavat tukevilta ja pysyvät paremmin kiinni kuin perinteiset liimatut laipiot. 

Oasis tai paremminkin Tempest-käyttäjille Eräkettu tarjoaa mm. slovenialaista  Roto sport –tehtaan 435 cm pitkää ja 59 cm leveää, suorakölilinjaista muovikajakkia. Sloveniassa ja Italiassa Buran-merkkisenä myytävässä kajakissa on loiva v-pohja ja kunnon terävät kantit. Pohja tuo mieleen Tahe greenland T:n tai Kayman Furyn.

Melontakohteet

Oravareitti on nimenä vanhoista melontajutuista tuttu, mutta en ole ennen reittiin perehtynyt. Kissakoskella toimiva Sulkavan Oravanpesät vuokraa kajakkeja ja kanootteja, hoitaa kuljetuspalveluja, järjestää melontakursseja ja –retkiä ja tarjoaa majoitusta ym. Oravareitin varrella. 57 km pitkä reitti alkaa Juvan ABC:n lähetä ja päättyy Sulkavan soutustadionille. Reitille ei kannata lähteä kuitukajakilla, reitti laskee yli 24 metriä monen ykkösluokan kosken kautta. Paras vesitilanne on toukokuun puolen välin ja juhannuksen välillä. Kirjoitan Oravareitistä erillisen jutun kevään aikana.

Lukemista

Messuilta voi joskus tehdä edullisia kirjalöytöjä. Nopealla selailulla jäi mieleen Lars Monsenin Vaellus halki Alaskan 22 eurolla (norm. 48€), kattava retkimelonnan perusteos Vesille kajakilla 12 eurolla ja SaaristoAtlas karttakirjan Saaristomeri-osa 25 eurolla (norm. 58€)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti