torstai 5. kesäkuuta 2014

Kainuun vesillä osa 4, Jormasjärvi

Jormasjärvi hakee vetensä pienistä metsäjärvistä, mm. Kolmisopesta ja Salmisesta. Järvi laskee Jormasjoen kautta Nuasjärveen, Kajaaninjoen läpi Oulujärveen ja Oulujokea pitkin mereen. Ennen mereen päätymistä oululaiset imevät osansa Oulujoen vedestä juomavedekseen.

Kolmisoppeen ja Salmiseen vesi kerääntyy ympäröivältä erämaa-alueelta. Valuma-alueella kaivosyhtiö Talvivaara rikastaa nikkeliä. Uraaniakin alueelta saisi, mutta lupaa uraanin rikastamiseen ei ole myönnetty.


Jormasjärvessä on saaria enemmän kuin useimmissa Kainuun suurissa järvissä. Selkävedet eivät ole niin laajoja kuin Nuasjärvessä Oulujärvestä puhumattakaan. Maisema on erämainen.

Jormasjärven uima- ja veneranta on torstai aamuna hiljainen, veden pinta tyyni ja helteinen sää huokuu nousevaa ukonilmaa. Ympäristöstä näkee, että venevalkaman käyttö ei ole kovin vilkasta.

Jormasjärven erämaista vaaramaisemaa. Yksinäisen venempoottorin ääni rikkoi hiljaisuuden. Verkkojen kohoja ja lippuja näkyi siellä täällä.

Talvivaaran paljonpuhuttu kipsisakka-allas on tällä hetkellä lähes tyhjä. Reunoilla näkyvä oranssinruskea kipsisakka jää altaaseen, vesi johdetaan toisaalle. En melonut täällä, vaikka reunamattoja pitkin olisi ollut liukasta lasketella veteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti