maanantai 26. toukokuuta 2014

Kainuun vesillä osa 2Oulujärven Ärjänsaaren Lounaisrantaa. Lounaan ja lännen puoleinen seitsemän metrin tuuli nosti ulompana selällä samanlaista aallokkoa kuin merellä. Tuulella on Vuolijoen suunnasta yli viisitoista kilometriä vapaata tilaa puhaltaa. Star 530 käyttäytyi sivuaallokossa rauhallisesti ja johdonmukaisesti. Evä puoleen väliin laskettuna suunta ei tarvinnut ohjailuvedoilla korjata. 
Oulujärven hietikot kohoavat vedestä monin paikoin jyrkkinä, näyttävinä rinteinä.  Korkeutta näillä hiekkaseinämillä voi olla enemmän kuin seinämän päällä kasvavilla suorarunkoisilla männyillä, jotka nekään eivät ihan lyhyitä ole. 
Ärjänsaaren eteläisin niemi, Säippä. Hiekkaa, hiekkaa ja hiekkaa. Kahvila on sisempänä saaressa, samoin roskakatokset, puuceet ja telttailualue.
Säipän nokka. Ilman lämpötila lauantaina 24.5. noin 28 astetta. Tuuli seitsemän metriä lounaasta. Varjoa ei missään.  Olisiko sittenkin pitänyt ottaa kuivapuku pois päältä ainakin tauon ajaksi. 

Oulujäveä sanotaan Kainuun mereksi. Saaria on vähän, vastarannan näkee vain hyvällä säällä. Saaretonta avovettä voi olla monin paikoin parikymmentä kilometriä.
Ärjänsaaren lounaiskärjessä tuulee. Hiekkamaassa mäntyjen juuret eivät pidä riittävästi. Kaatuneita puita on rannat pitkänään.

Näkymä Säipästä Ärjän eteläsivun Hautakaarteeseen. Nuotiopaikoille oli kerätty kaatuneiden puiden oksia. Varsinaiset polttopuut kuuluvat telttapaikan hintaan. Yksi telttayö maksaa viisi euroa. 


Lähtö ja paluupaikkani Koutalahden kalasatama ilta-auringossa. Satamasta on Säippään normaalikelissä reilun tunnin melonta. Väli on avovettä, saaria ei ole. Jos aamulla lähtee ennen tuulen nousua ja palaa tuulen illalla laannuttua, retki sopii vähemmänkin meloneelle.
Ouluärvi kohoaa mahtavana selkänä Koutalahden venesataman tieltä katsottuna. Taustalla häämöttää Ärjänsaari. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti