perjantai 3. toukokuuta 2013

Jää lähti, viimeiset varustelut ennen retkeä

Tuuli tiukasti lounaasta. Pienessä järvessä ei mahdu nousemaan kunnon aallokkoa, mutta tuuli kyllä tuntuu.

Vappuna Valkjärven länsilaita oli kokonaan auki. Tuuli oli painanut kaikki jäät itälaidalle ja reitti kotirannasta sulalle alueelle oli tukossa. Vapun aattona uimme vielä avannossa Sääksissä parikymmentä kilometriä pohjoisempana. Jää oli siellä paksua, mutta haurasta.

Torstaina 2.5. järvi oli kokonaan auki. Meloin järven pari kertaa ympäri ja kokeilin evän sopivaa asentoa, kallistuksia ja ohjattavuutta eri tuulensuunnilla. Tiderace tuntuu kulkevan melko vakaasti ilman evääkin, vakaammin kuin banaanin muotoinen Reval, mutta ei ihan yhtä vakaasti kuin Greenland T, ainakaan tyhjänä.

Kokeilin samalla Nikonin Coolpix AW 110 -kameraa, jolla kuvaan rannikonretken kaikki "vesikuvat". Nikon on vesitiivis, siinä on mukana kompassi, gps ja WiFi. Ensivaikutelma kamerasta on hyvä. Se käynnistyy melko nopeasti ja sitä voi käyttää neopreenihanskat kädessä. Eikä kuvanlaadussa ole moittimista, ainakaan päivänvalossa. Seuraavan kuukauden aikana kamera tulee kyllä testattua perin pohjin juuri sellaisissa oloissa, mihin se tarkoitettu.

Tideracen kannessa on upotuskolo kansikompassille. Tällä retkellä käytän irroitettavaa kompassia. Se on syytä asentaa kannelle suoraan, ainakin jos on melottava pelkän kompassisuunnan varassa.

Maanatai aamuna aloitan rannikonmelonnan Virojoelta. Kuulin tänään, että jäät sieltäkin ovat lähteneet. Valmistelut on käytännössä tehty. Lisään ylihuommenna sunnuntaina tälle sivulle linkit, mistä retken kulkua voi seurata. Retkellä on mukana joukko maakuntalehtiä, Welhonpesä ja E-ville. Welhonpesä järjesti retkelle kajakin ja tuki varustehankinnoissa, kummipoikani hongkongilainen verkkokauppa E-ville tarjosi aurinkopaneelin, jolla lataan sähkölaitteita matkan aikana.
Kevään ensimmäinen vapaan veden  päivä Valkjärvessä. Aurinko paistaa, tuulee kylmästi lounaasta taustalla näkyvän Åberginnokana takana koko järven pituudelta.

Viimeiset varustehankitani tein tänään. Olen unohtanut melakellukkeeni johonkin lainakajakkiin ja ostin tänään uuden. Tablettikoneelle piti hankkia vesitiivis kotelo ja molemmille silmälaseille nauhat, etteivät putoa mereen.


1 kommentti:

  1. Ostin juuri Nikon AW 100 -kameran. Onkohan siinä mitään eroa 110:aan verrattuna? Muuta kuin 110:n syvyys- ja korkeusmittarit ja barometri.

    Kohta nähdään saadanko samanlaisia käyttötestin tuloksia.

    Tsemppiä matkaan! Lähden itsekin viikon retkelle huomenna. Hyvällä säkällä kohdataan vesillä, mutta varmaankin kiertelen ulompaa saaristoa, kuin mistä reittisi kulkee.

    VastaaPoista