keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Sulaa odotellessa

Viikonlopuksi on ennustettu lämmintä säätä. Valkjärvi on vielä jäässä, mutta toivottavasti lämpö riittää viikonlopun aikana sulattamaan järvenselän jäästä vapaaksi. Pääsiäisenä olisi hyvää aikaa käynnistää tämän vuoden ulkomelontakausi. Merellä jo  pääsee avoveteen melkein mistä tahansa.

Kuvassa ei ole eskimo eikä sieraimesta ilmaa puhaltava valas
Talven halliharjoitusten tavoitteeni oli ylätuennan oppiminen paikallaan virtaamattomassa vedessä ja eskimon hiominen varmemmaksi. Kevätkautena käytin harjoituksiin Tahe Greenland T -kajakkia. Greenland pyörähtää helposti osaavissa käsissä eskimon jopa ilman melaa. Minun osaaminen ei sellaiseen vielä riitä eikä selkäni taivu riittävästi.

Kevään viimeiset harjoitukset tein Revalilla. Halusin nähdä, mitä olen talven aikana oppinut. Eskimo on nyt selvästi aiempaa sujuvampi ja varmempi. Ylätuenta sujuu kunnolla vain oikealta. Greenlandilla se sujui molemmin puolin. Reval ui tyhjänä paljon korkeammalla kuin Greenland. Voi olla, että lastatun Revalin käsittely on helpompaa. Ainakin viime kesän aallokoissa retkilasti auttoi selvästi kajakin käsittelyä.

Ulkomelontakausi on mukava aloittaa pikkuisen varmempana kajakin käsittelijänä. Tuentaharjoituksia ja muuta puljausta on kuitenkin jatkettava heti, kun vedet riittävästi lämpenevät. Tavoitteellisesta halliharjoittelusta huolimatta ehkä merkittävin melontaa auttava asia oli kuitenkin melontahaalari päällä avannossa käynti.

Nyt tiedän, että huolellisesti puettu melontapuku pitää minut kuivana ja lämpimänä kylmässä vedessä riittävän pitkään, että ehdin pelastautua tavalla taikka toisella. Melontapuku kannattaa pukea päälle huolellisesti ja aina, kun vesi on muutaman minuutin uintireissulle liian kylmää. 


- Hypää edes kerran veteen täysissä melontakamppeissa, niin tiedät, mitä sinulle vedessä tapahtuu! 
- Tiiviin puvun sisällä oleva ilma muuttaa kellunta-asentosi ja liikuntakykysi arvaamattomasti.
- Vettä pitämättömissä, läpimärissä kamppeissa uiminen ja kajakkiin nousu voi olla todella raskasta.
- Ui joskus huviksesi kumisaapaat jalassa - etkä enää koskaan melo kumisaappaissa.

Hyvää avovesikautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti