Ensimmäinen kanootinveistoviikko alkaa olla illassa. Työ jatkuu virallisesti maanantaina, mutta jotain käymme varmaan askartelemassa viikonlopun aikana. Kun aikaa on enää viisi päivää (ma–pe) ja liimausten kuivuminen vie aikaa, pitää eri työvaiheet aikatauluttaa tarkasti. Tosin se on ensisijaisesti opettajan huoli, mutta minkäs teet, kun työ imaisee mukaansa ja tavoite siintää jo lähellä.
Keulasteevin suoruutta tarkitetaan laserilla.Tänään liimattiin kolmoslaudat kanoottien kylkiin, ja rungon muoto hahmottuu jo selvästi. Pientä säätöä oli tarpeen tehdä, koska minun kanoottini keulasteevi oli ilmeisesti kuormaliinaa kiristettäessä päässyt kääntymään muutaman millin vinoon. Epoksin sekoittaminen alkaa jo sujua; oikea notkeus syntyy helposti ja melko nopeasti.
Limilautojen höyläys keulassa ja perässä edellyttää tarkkuutta ja jonkin verran muototajua. Alemman laudan pää viistetään sisään ja päälle tulevan laudan alareuna viistetään alemman laudan päälle. Minkä tiiviimpi liitos, sen parempi. Ensimmäisen viisteen höylääminen oli työläin, sen jälkeen työ alkoi sujua ja kävi melko nopeasti, ja lopputuloskin oli parempi.
Finnia-kanootin rungossa ylemmän limilaudan alareuna tulee reilusti alemman laudan päälle ja muodostaa rungon kantteihin pienet negatiiviset kölit ja sivuille ”nousulistat”. Ilmeisesti ne tekevät kanootista melko suuntavakaan, vaikka se toisaalta on helppo käänneltävä. Kaareva ”pokkaus” pohjan sivulla viittaa siihen, että kanootti kääntyy kallistettaessa helposti.
Päivän lopuksi liimasin aihiot kahta melaa varten. Lapojen muodoksi valitsin majavanhännän. Siinä sitä on höyläämistä ensi viikoksi, kun kakkos- ja ykköslautojen sekä parraslistojen ja kansien liimaukset kuivuvat. Ensi viikkoon jäi myös penkkien pintakäsittely ja nauhojen kiinnitys.
Viikko on kulunut nopeasti. Saunoin ja huuhdoin kunnolla viikon hionta- ja sahauspölyt poispalatakseni kanoottijigin ääreen sunnuntaina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti