sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Kainuun vesillä osa 1Nuasjärven Rehjansaari on Kajaanin kaupungin ulkoilualuetta. Erämaiseen tunnelmaan pääsee melomalla Kajaanin keskustasta Sotkamon suuntaan noin kymmenen kilometriä. 

Rehjansaaressa on useita nuotiopaikkoja ja laavuja. Ilta-auringon puoleisella nuotiopaikan puukatoksessa oli nelisen kuutiota rutikuivaa koivua.

Voiko telttapaikka enää tämän hienompi olla? Tasaista, pehmeää kanervikkoa, vesi kolmella puolella, ja nuotiopaikka muutaman kymmenen metrin päässä. Tähän paistaa aurinko aamulla ja illalla.

Rehjansaaren rannat ovat kivikkoisia ja nuotiopaikkojen laiturit korkeita tällä vedenkorkeudella. Kajakin alle on hyvä varata pehmeitä "lötköpötköjä" tai vetää kajakki kiville keskipohjalaiseen tapaan lätkämailan varren päälle. Samaa kannella kulkevaa lätkämailanvartta keskipohjalaiset käyttävät tukena melan sijasta kajakkiin istuessa ja siitä noustessa. Pysyypä mela ehyenä ja naarmuttuu vähemmän.

Pari viikkoa sitten Nuasjärven rannat olivat varjon puolella vielä jäässä. Tämän kevään ja kesän kuvissani näkyvä sinivalkoinen kajakki on Welhonpesän Star 530.

Nuasjärven samoin kuin Oulujärvenkin vedenkorkeutta säännöstellään Oulujoen vesivoimalaitosten tarpeen mukaan. Sulan veden aikana järvien pinta on virkistyskäytön vuoksi korkeammalla kuin talvella. Nuasjärven vedenkorkeuden vaihteluväli on koko vuoden aikana puolitoista metriä! Tällä hetkellä pinta on joitakin kymmeniä senttejä normaalia toukokuun korkeutta alempana, koska talvi oli vähäluminen. Rehjan itärannan portaat odottavat toiveikkaasti ylävettä...
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti