lauantai 23. marraskuuta 2013

Oulujärven viimeiset avovedet

Tuuli painaa jääsohjoa ja lauttoja Oulujärven melontakeskuksen rantaan. 
Sain keväällä Helsingin Go Expo –messuilla Jorma Kuroselta Oulujärven melonta- ja retkeilykartat. Jorma lupasi tulla melontakaveriksi, jos tulen Oulujärvelle ja Vaalaan.

Lumisateessa sivivalkoisin värein. Pirkko Pikkaraisen upea kuva.


Kävin kesällä Vaalan vesillä, mutta en soittanut. Viime viikolla soitin. Oulujärven melontakeskuksen ulkokausi oli jo päättynyt. Melontakeskuksen vaja on kunnostettu uitolta vapautuneeseen halliin. Kajakkeja on kymmeniä ja kalusto uutta.

Huomenna tästä ei enää melota, jos tuuli vähänkään laantuu. Meloin valkoisella Willy Barentsilla. Ensituntuma oli tukeva. Kajakki pysyi kohtalaisesti myötäaallokossakin suunnassa, vaikka evä oli jäätynyt yläasentoon. 

Loppuviikon lounaistuulet ja lauhtuminen avasivat jo kerran jäätynyttä rantaa niin, että pääsimme vesille. Huomenna ei ehkä enää pääse. Oulujärven nolla-asteinen selkä jäätyy heti, kun tuuli riittävästi laantuu.

Lounaistuuli puhalsi suoraan viidestä seitsemään metriin melontakeskuksen rantaan kilometrien mittaiselta laajalta selältä. Koska rannat ja lahdelmat olivat jäässä, emme lähteneet avoimelle, tuuliselle selälle.

Lumituisku ja tuuli yltyi. Ilmatieteenlaitoksen mukaan tuuli oli puuskissa kahdeksan metriä, muuten viidestä seitsemään. Pakkasta oli aste tai kaksi. 
Pilvisen keskipäivän hämärää. Väriä vain melontavaatteissa. Kuvaaja Pirkko Pikkarainen Oulujärven melojista.

Suuntasimme suojaisalle reitille Jylhämän voimalaitokselle ja takaisin. Kahdessa kohdassa piti särkeä jäähän kajakin mentävä kymmenmetrinen väylä. Jää oli yllättävän vahvaa. Jorma kertoi, että voimalaitoksen juoksutukset pidetään tauolla, kunnes joen pinta jäätyy. Jääkannen alta juoksuttamalla jäät eivät tuki voimalan turbiineja.

Oulujärven melontakeskus Vaalan Sahanrannassa on kunnostettu uitolta vapautuneeseen halliin. Halli oli ollut pitkään tyhjänä, kunnes paikkakunnalle eläkepäiviä viettämään muuttanut Jorma Kuronen ryhtyi kyselemään kajakeilleen säilytyspaikkaa. Kysely johti lopulta Oulujärven melontakeskuksen perustamiseen. Matti Koistinen kävi ottamassa kuvia talvimelonnastamme. 

Paluumatkalla alkoi tuiskuttaa lunta. Oulujärven selkä peittyi harmaaseen, läpinäkymättömään lumituiskuun. Matalan Oulujärven aallokko nousee teräväksi. Tuulella on kymmeniä kilometrejä tilaa puhaltaa. Saaria on vähän. Parin asteen pakkasessa, tuulessa ja lumituiskussa siellä on haastavaa meloa.

Jorma Kuronen ajatteli, että kun tehdään melontavaja, tehdään kunnolla. Hyvä suunnittelu ja aktiivnen yhteistyötahojen etsiminen on tuottanut melojille hyvät puitteet. Vajan lisäksi viiteen retkisatamaan on tehty melojille sopivia laitureita. 


2 kommenttia:

  1. Tänään Valkjärvellä paistoi aurinko ja olisi ollut tosi hyvä melontasää. Mutta varmasti hieno kokemus oli tämän päivän reissunne.

    VastaaPoista
  2. Näyttää arktiselta, mutta kokemuksesta tiedän että lämmin tulee meloessa. Kajakista noustua on sitten toinen juttu.

    VastaaPoista